Het is Belgian Home Organizing Week!

Home Organizing: techniek van 3 bewegingen

Opruimen, meestal een van de laatste taakjes van de dag. Vlak voor we ons neerploffen in de zetel, doen we nog een rondje door het huis en zetten we onze woning – en ons hoofd – op orde. Dat is waar ook de Belgische Home Organizing Week voor staat, een initiatief van de Belgische Beroepsvereniging van Professional Organizers, BBPO-FBPO. Tijdens deze week geven Belgische professional organizers, die bij de beroepsvereniging aangesloten zijn, over het hele land workshops, lezingen, keynotes, opleidingen, webinars en organizing sessies. Zo ook opruimexpert Marie Steen, Belgische home organizer, met één missie: samen met Camber haar beste tips en beproefde recepten delen met al wie op zoek is naar een leven met: meer tijd, minder stress en een betere levenskwaliteit. Maar ze doet ook méér: ze geeft ook advies over hoe we ons hoofd – die mentale bovenkamer – kunnen opruimen.

Mental health begint bij ‘declutteren’

Want, dit is ook de belangrijkste bevinding uit een recent consumentenonderzoek (2022) dat maatwerkspecialist Camber i.s.m. onderzoeksbureau iVOX liet uitvoeren: een opgeruimd huis maakt de Belg gelukkig. We hebben vandaag meer spullen dan ooit omdat alles nu eenmaal veel makkelijker verkrijgbaar is. Dat maakt dat we in ons drukke leven niet alleen onze tijd, maar ook al onze bezittingen moeten managen. Georganiseerd zijn is een vaardigheid die vroeger niet zo belangrijk was, maar vandaag essentieel is. Er komt zoveel op ons af, waardoor focus en aandacht vasthouden moeilijker is. Naast opruimen kan declutteren of ontspullen helpen om meer rust in je huis én in je hoofd te brengen. Bij Camber kennen ze al langer de peace of mind van een perfect opgeruimd en geordend huis. Als een belangrijke Belgische maatwerkspeler zorgen zij voor meer rust door slimme opbergoplossingen op maat. Leven in een ordelijk, opgeruimd en rustig interieur stelt je in staat ruimte te winnen, deze te optimaliseren en je leefruimte te harmoniseren. Dit verbetert de kwaliteit van ons leven doordat we tijd besparen, tijd die we kunnen besteden aan wat écht belangrijk is. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 8 op de 10 landgenoten aangeeft een grotere rust en minder stress te ervaren wanneer de woning er netjes bij ligt.

Door spullen weg te doen, hak je heel veel knopen door”, vertelt opruimexperte Marie. “Het is niet alleen het opgeruimde huis dat je rust geeft, maar ook het overzicht dat je krijgt en de ballast die wegvalt van dingen die blijven liggen en onbewust je aandacht vragen. Over een item beslissen dat je het niet meer hoeft of net dat je er wél iets mee gaat doen, geeft enorm veel rust in je hoofd en tegelijk ook energie. Ontspullen maakt tijd, geld, plaats en energie vrij. Bovendien ga je zo ook veel bewuster om met je spullen. Dat is ook weer goed voor je mentaal welzijn.

Home Organizing georganiseerd bureau

1. Waarom zoeken we hulp bij een opruimexpert?

“We leven al jaren in overconsumptie”, vertelt Marie Steen. “De tijden zijn veranderd. In België zijn vandaag 2 op 3 woningen rommelig. Er zijn talloze items die mensen in de loop van de tijd hebben verzameld, die ongebruikt zijn en achterin kasten of lades liggen. 80% van de tijd gebruiken we 20% van onze spullen, dit is de beroemde wet van Pareto. Om maar een voorbeeld te geven: de jong gepensioneerden van vandaag houden heel wat spullen bij voor hun kinderen en voor hun kleinkinderen. Toen ze zelf het ouderlijk nest verlieten, was het een duwtje in de rug als ze van thuis iets meekregen. Vandaag is de waarde van spullen gedaald. Iedereen heeft een hoop spullen en heel wat dingen worden minder duurzaam. ‘Spullen bewaren voor later’ heeft vandaag een heel andere betekenis gekregen.

“Daarnaast weten de meeste mensen niet hoe ze het moeten aanpakken of waar ze moeten beginnen met opruimen (de opgave lijkt hen soms onoverkomelijk). Zo biedt onze hulp als coach een nieuw perspectief om de dingen duidelijker te zien. En soms doen mensen wel eens een beroep op mij als hun woning eigenlijk al opgeruimd is. Deze personen willen hun organizing-skills aanscherpen en tot in het kleinste detail verfijnen.”

Marie Steen Home Organizer
Marie Steen
Home Organizer

“Als een home organizer probeer ik net zoals het team van Camber mensen nieuwe inzichten te doen krijgen, een nieuwe kijk te geven op hun spullen en opberggewoontes zodat ze niet elke dag hoeven opruimen.”

2. Uit het leven gegrepen: “Krijgen we echt stress van alle spullen in ons huis?”

“Absoluut, want spullen die niet op hun plaats liggen vragen aandacht”, legt Marie uit. Door rommel te zien, zoals een mand vol was die nog moet worden opgeplooid, krijgt ons lichaam het signaal dat er ons nog iets te doen staat. Het kan ook zijn dat je je schaamt voor de rommel, waardoor je liever geen mensen uitnodigt bij je thuis. Dat leidt zelfs tot isolatie en depressieve gevoelens.

En even érg is ook al het gerief dat er wel nog is, maar dat je niet meer gebruikt, dat staat voor uitgestelde beslissingen. Denk aan dat oude servies in de kelder, of die stapels te kleine kinderkleertjes: wil je die bewaren, weggeven, verkopen? Dat zijn allemaal to do’s die naar jou liggen te grijnzen. Als er sowieso al veel op je afkomt, is die rommel er vaak echt teveel aan. De groeiende berg spullen wordt zo een stressfactor die ongemerkt je leven binnensluipt, en steeds meer van je vraagt. Geen wonder dat een nette leefomgeving ons stressniveau doet dalen (52% van de ondervraagden ervaart stress in een rommelige woning), onze concentratie op de werkplek verhoogt en ons algemeen welzijn verbetert . Wie zich bij dat opruimen laat assisteren door een opruimcoach of doordachte opbergoplossingen met slimme maatkasten, vermindert bovendien ook de kans op burn-out!

3. Stel: je wilt een heel stuk van je inboedel kwijt. Kan het pijn doen om dingen weg te geven?

“Onderzoek heeft dat al aangetoond”, vertelt Marie. “Als home organizer ga ik ook nooit iemand dwingen om iets weg te gooien. Ook hier speelt dat oerbrein weer op: kiezen is verliezen, en onze hersenen hebben een hekel aan verlies.” “Het is wel zo dat het bij mijn klanten heel variabel is. Het hangt echt af van het type profiel dat ik voor me heb. Sommige mensen hebben geen moeite met het nemen van beslissingen. Andere mensen hebben meer tijd nodig om beslissingen te nemen, omdat ze meer gehecht zijn aan hun spullen. Bepaalde objecten kunnen een emotionele waarde hebben, waardoor ze verbonden worden met belangrijke herinneringen, mensen of ervaringen in hun leven”.

Er heerst ook angst om iets te missen. Ik hoor heel vaak: ‘Ja, maar ik bewaar het voor het geval dat’. In 99% van de gevallen betekent “ooit” eigenlijk “nooit”. Spullen waarmee je de komende twee jaar geen concrete plannen hebt, doe je best weg. Het kan dat je ooit toch iets nodig hebt dat je wegdeed, maar dat zal eerder uitzonderlijk zijn. Bovendien is het niet zo erg als je eens iets twee keer moet kopen. Wees kritisch en durf los te laten.”

Home organizing rommelig bureau

4. Ontspullen kan je leren!

Herinneringen hangen niet noodzakelijk vast aan spullen. Maar hoe begin je eraan om de dingen die intussen toch een emotionele waarde kregen zomaar weg te doen? “Geef herinneringen een plaats”, vertelt Marie. “Niet in dozen in de kelder, maar in je hoofd en in je hart. Het is altijd leuk om herinnerd te worden aan mooie momenten. Maar hoe meer je in het verleden leeft, hoe minder je in het heden leeft. En hoe minder je gelukkig bent. Ik raad aan om door al je spullen te gaan, ze te categoriseren en ze te labelen. Doe dat het jaar nadien opnieuw en je zal merken dat het makkelijker is om dingen weg te doen. Geef jezelf alleszins de tijd om eraan te wennen. Ontspullen kan je leren!

“Een andere reden waarom het vaak misgaat, is omdat men nooit geleerd heeft om op de juiste manier op te ruimen. Tijdens mijn sessies hanteer ik een zeer precieze methodologie. We respecteren de belangrijkste stappen (zonder ze te omzeilen), waardoor we in slechts een paar uur spectaculaire resultaten kunnen behalen. Mijn cliënten leren deze methodes en passen deze toe samen met mij. Ik denk dat iedereen alles kan leren, zolang hij of zij maar de wil en motivatie heeft om dat te doen. Ik zal bijvoorbeeld iemand niet kunnen helpen die niet voldoende motivatie toont. Wanneer we iets willen doen, dan kunnen we alles! Dit is wat mijn ouders mij tijdens mijn kindertijd bijleerden. Ik heb zelfs klanten die de smaak voor opruimen te pakken hebben en die niet meer kunnen stoppen! Het lijkt een domino-effect te weeg te brengen: je maakt een eerste ‘kennismaking’ door een specifieke kamer op te ruimen en dan vallen alle andere dominostenen achter elkaar.”

5. Op welke manier spelen je kasten een rol?

Als je thuis de geschikte maatkasten met voldoende opbergruimte hebt, ben je al enkele stappen voor”, vertelt Marie. “Het is dé sleutel tot een zorgvuldige organisatie. Ik denk bijvoorbeeld aan de kasten die Camber aanbiedt, die op maat gemaakt én ultra-aanpasbaar zijn. Hun lades kunnen op een zeer persoonlijke wijze met compartimenten worden ingedeeld, om kantoorbenodigdheden of kledij op te bergen. Dit is erg praktisch omdat je niet extra opbergdozen hoeft te kopen. Dankzij de compartimenten vindt elk object zorgvuldig zijn plaats. Alles heeft zijn plaats en elke plaats heeft zijn ding!”

Marie Steen Home Organizer
Marie Steen
Home Organizer

“Door aan elk object een gedefinieerde plaats toe te wijzen en het na elk gebruik weer op zijn plaats te zetten, kan je op een makkelijke manier rommel vermijden en wordt er in no-time een kalme en serene omgeving gecreëerd.”

6. Marie Steen, dé Belgische opruimgoeroe

Opruimen is sinds Marie Kondo een hot topic geworden. Haar insteek is dat opruimen iemands leven verandert. Deelt Marie Steen, onze Belgische opruimgoeroe met ondertussen al bijna 10.000 volgers op Instagram, dezelfde mening?

Marie Kondo raadt je aan om elk item dat je in huis hebt vast te nemen en je de vraag te stellen: maakt dit me echt gelukkig? Nee? Dan heeft het zijn dienst bewezen en kan het nu weg. “In zekere zin zeg ik volmondig: “Ja!” Opruimen kan je leven veranderen. Mijn laatste twee cliënten vertelden me allebei dat opruimen voor hen zelfs therapeutisch werkte. Door de controle over je woning terug te krijgen, krijg je ook de controle over alle andere gebieden van je leven terug. Leven in een opgeruimde en georganiseerde omgeving maakt het mogelijk om stress en angst te verminderen, de productiviteit en de relaties binnen een huishouden te verbeteren…

Maakt ontspullen je effectief gelukkiger? “Opruimen in de zin van alles netjes leggen, maakt je uiteraard blij, maar niet noodzakelijk écht gelukkig. Ontspullen en uitkiezen wat je nog nodig hebt, is iets heel anders. Je gaat kijken wat je eigenlijk echt belangrijk vindt en waar je tijd aan wil besteden en energie wil insteken. Dat maakt wel gelukkiger: bewust kiezen voor wat belangrijk is. En de rest? Leren loslaten en relativeren.”

Home Organizing: verticaal opvouwen

7. Wat zijn Marie’s beste tips?

  1. Maak komaf met het overbodige! En haal deze spullen zo snel mogelijk uit je huis. Als je bijvoorbeeld de spullen die je wilt doneren in de garage laat staan, bestaat de kans dat ze daar blijven voor een tijd en zullen je inspanningen weinig nut hebben gehad. Zet ze in plaats daarvan direct op de oprit of in jouw auto om ervoor te zorgen dat deze snel verdwijnen.
  2. Maak afspraken met jezelf en in je agenda voor je opruim-momenten. Een beetje zoals je een afspraak zou maken met de dokter. Deze afspraak met jezelf is essentieel, want ja, we hebben altijd betere dingen te doen dan opruimen. Maar als we deze taak voortdurend uitstellen, zal het steeds moeilijker worden om deze te volbrengen.
  3. Geef alles (direct) een eigen plek! Onbewust vragen spullen die rondslingeren de hele tijd je aandacht, en dat zorgt voor stress. Het is niet omdat je iets snel in een kast hebt gepropt en het dus uit je zicht is, dat het is opgeruimd. Integendeel, want daar prop je later waarschijnlijk nog meer spullen bij, en zo wordt de chaos alleen maar groter. Geef alles een plaats en zorg dat die plaats logisch, praktisch en duidelijk is. Dat maakt de drempel om spullen weg te leggen lager. Gebruik maximaal twee gebaren om iets uit de kast te nemen, de bekende ‘techniek van de 3 bewegingen’, als je het openen van de kast ook mee telt 😉
  4. Houd 20% tot 30% van de beschikbare ruimte in je kasten vrij om visuele overbelasting te voorkomen, de toegang tot je spullen te vergemakkelijken, maar ook en vooral om overmatige opeenhoping te voorkomen. Door extra ruimte beschikbaar te maken, kan je ook zonder problemen nieuwe spullen een plekje geven zonder dat het té vol geraakt.

Dit zijn enkele van mijn favoriete vragen om het ontspullen makkelijker te maken:

  • Wanneer is de laatste keer dat ik dit vast heb gehad?
  • Wat gebeurt er als ik het weggooi?
  • Waarom wil ik dit houden? Is dat een goede reden?
  • Wat ga ik ermee doen?
  • Wanneer ga ik het gebruiken?
  • Heb ik het nodig?
  • Kan ik het lenen?