Hoe richt u een kinderkamer slim in?

1. Een praktische en veilige kinderkamer

Een kinderkamer moet eerst en vooral geschikt zijn... voor kinderen. Dat lijkt voor de hand liggend. Maar welke inrichting u ook voor ogen heeft, vergeet nooit dat het comfort en het welzijn van uw kind belangrijker zijn dan het esthetische aspect.

  • Veiligheid:

Wees dagdagelijkse ongelukjes te snel af. Vermijd rechte hoeken en denk bijvoorbeeld aan meubels met afgeronde hoeken en lades en deuren met een remsysteem. Zo vermijdt u traantjes door geknelde vingers.

  • Stevigheid:

Kinderen stellen hun meubilair zwaar op de proef. U investeert dus beter in stevige en onderhoudsvriendelijke meubels (bijvoorbeeld in gemelamineerde panelen met een zeer grote densiteit) die de experimenten van uw kroost zullen overleven. 

  • Functionaliteit:

Denk praktisch! Richt de meubels weldoordacht in: een toegankelijke bureautafel, hangkast en lades – op de juiste hoogte -, grote opberglades voor speelgoed, een ingenieus “tip-on” openingssysteem zonder handvaten waar kinderen verzot op zijn, enz.  

2. Kleuren kiezen voor de kinderkamer

Kleuren kiezen voor een slaapkamer gaat altijd gepaard met levendige discussies. U weet vast nog hoe de beslissing voor uw eigen kamer werd genomen. Maar wees niet bang voor een kleurrijk debat en laat ze hun zegje doen! Kleuraccenten vrolijken de kamer van uw kinderen op. En zelfs als hun smaak nog sneller verandert dan die van volwassenen, bestaan er oplossingen! 

  • Neutrale tinten

Kasten in neutrale tinten – neutrale tinten zijn kleurvarianten van wit, beige, zwart, grijs en hun verschillende nuances – stralen rust en uit en gaan nooit vervelen. Ze geven de kamer ook een nette uitstraling. En niks is leuker dan een net en opgeruimd gevoel, toch? Bovendien doen wit en lichte kleuren de kamer optisch groter lijken. Denk ook eens aan de mooie pastelkleuren in Scandinavische interieurs, die momenteel erg in de mode zijn, of combineer neutrale tinten met natuurlijke houttinten voor een warme sfeer.

  • Kleuraccenten... hier en daar

Kleur heeft een invloed op de sfeer die de kinderkamer uitstraalt. Want van kleuren worden je kinderen toch hartstikke blij? Dankzij maatwerk kunt u een of meerdere ladefronten, kastdeuren, of kantlijsten in een kleurtje zetten om de kinderkamer op te fleuren. Is de lievelingskleur van uw kind veranderd? Geen probleem, u vervangt gewoon het element in kwestie. Met kleuraccenten brengt u diepte en pit in de kamer. En energie, die hebben onze bengels te over!

  • Kleuren… die in een wip veranderd worden

Een andere optie, waar kinderen zeker zo blij mee zijn, is het gebruik van ongeverfde MDF-panelen. Durf kleur te gebruiken! Echte, felle, knalkleurtjes. En waarom zou u geen bordverf gebruiken, die net zoals een schoolbord met krijt kan worden beschreven? Het voordeel is dat u de panelen gewoon kunt afschuren en opnieuw verven, wanneer de smaak van uw kind verandert!

3. Een slaapkamer die meegroeit met uw kind

Om er zich goed in te voelen, is het belangrijk dat uw kind zijn eigen stempel op zijn kamer kan drukken; die moet hem op het lijf geschreven zijn en met zijn leeftijd mee evolueren. Een voorbeeld hiervan ziet u met de kamer van Fleur, 8 jaar.

  • Gepersonaliseerd

Kinderen zijn verwoede verzamelaars. Dus kunt u hun spulletjes gebruiken om de kamer te decoreren. Hoe? Door bijvoorbeeld legvlakken aan de zijkant van de kleerkast te voorzien. Zo’n slim opbergsysteem geeft wandkasten een luchtiger uitzicht en staat stijlvol in de kinderkamer.

  • Aanpasbaar en meegroeiend

We waarschuwen u liever meteen: kinderen groeien veel sneller dan u denkt! Een weldoordachte inrichting “groeit” met hen mee en volgt hun wijzigende behoeften. Zo kunt u bijvoorbeeld de perforaties in de kleerkast zichtbaar laten en de kledingroede aan de bovenste legplank bevestigen. Hoe groter de maat van de kleding, hoe hoger u de legplank in de kast plaatst. Een ander voorbeeld: een brede matraslade onder het bed om vriendjes te laten logeren. Later kan uw tiener die lade als een handige opbergruimte gebruiken.  

Er bestaan tal van slimme oplossingen op maat om uw kinderkamer in te richten: win zeker advies in en vraag een gratis prijsofferte aan onze interieurarchitecten!

Is dit artikel misschien interessant voor uw vrienden? Share it!

Interesse? Vraag uw gratis offerte aan
Lees ook
Bekijk alle artikelen