Home Organizing tip: Efficiënt opruimen in 5 stappen

Opruimen in 5 stappen: bundelen op de juiste plek

Heeft je woning een opruimbeurt nodig maar zie je door de bomen het bos niet meer? Onze Home Organizer Marie helpt je een handje en legt uit hoe je dat het beste aanpakt. Volg de vijf stappen van een efficiënte opruimbeurt en geef alles een logisch plekje in huis.

Stap 1: Haal kasten leeg

De eerste stap is het leeghalen van al je kasten, lades, rekken, dozen… Leg alles bij elkaar zodat je beseft hoeveel spullen je hebt (schrik niet, het is vaak meer dan je denkt). Bovendien krijg je op die manier een eerste beeld van wat er allemaal een plekje moet krijgen.

Stap 2: Categoriseer

Je kasten en lades zijn leeg, nu is het tijd voor het categoriseren. Verzamel al je spullen en leg ze samen per categorie. Pak je de vestiairekast aan? Dan leg je je winterjassen bij elkaar, schoenen bij elkaar, enz. Denk ook aan spullen die momenteel ergens anders in huis liggen maar eigenlijk een plekje in die vestiairekast moeten krijgen. Zo weet je precies wat je hebt en kan je beginnen sorteren.

Opruimen in 5 stappen: categoriseren

Stap 3: Houden, weggeven of weggooien?

Heb je echt 10 keer hetzelfde witte T-shirt nodig? Of zijn die 20 pennen in je bureaulade zo onmisbaar dat ze allemaal opnieuw een plekje moeten krijgen? Om te weten of je iets bijhoudt of niet moet je jezelf de vraag stellen: Gebruik ik dit minstens één keer per jaar? Is dat niet het geval dan adviseren we om deze voorwerpen een tweede leven te geven of weg te gooien als ze beschadigd zijn of niet meer werken.

Stap 4: Bundelen

Verzamel je facturen of andere papieren in een map, steek al je oorbellen in een juwelenkistje, hang je dassen op een speciaal daarvoor voorziene kapstok, steek alle kabels mooi opgeborgen in één doos… Kortom, zorg ervoor dat je alle spullen met dezelfde functie samenbrengt. Op die manier vind je ze snel terug als je ze nodig hebt. Het belangrijkste hier is om een structuur te vinden die je zelf logisch vindt zodat je het zeker volhoudt.

Opruimen in 5 stappen: bundelen op de juiste plek

Stap 5: Het juiste plekje

Je hebt een beeld van wat je hebt, wat je bijhoudt en wat er bij elkaar hoort, nu moet je dus een specifieke opbergplek kiezen in functie van het gebruik. Een belangrijke vraag hierbij is: heb ik het dagelijks of sporadisch nodig? Iets dat je alle dagen gebruikt, ga je bijvoorbeeld niet op de hoogste plank in de kast zetten. Je wilt er namelijk vlot bij kunnen. Als alles z’n eigen opbergplek heeft en de ruimte gestructureerd is, zal een goede organisatie eruit voortvloeien en gaat opruimen vanzelf.

Het resultaat? Een opgeruimd huis dat zorgt voor rust in jouw interieur en dus ook in je hoofd. Dankzij slimme opbergoplossingen op maat win je plaats, tijd en zelfs energie. Laat je adviseren door onze interieurarchitecten en maak een afspraak in jouw dichtstbijzijnde Camber-showroom.