Hoe een kast in de kinderkamer organiseren? Tips van expert Joke

kast kinderkamer

Als ouder kennen we ongetwijfeld de moeilijkheden om alles netjes op te bergen in de kinderkamer. Het is een kamer waarin kinderen spelen, slapen en voor school werken. Dat maakt het een multifunctionele ruimte met tal van spullen die om kastruimte vragen. Dat is ook het geval voor het gezin van Sarah!

In ons vorige artikel las je hoe Sarah samen met home organizer Joke het home organizing proces doorliep. Ze verzamelden alle spullen bij elkaar en besloten welke ze gingen houden en welke niet. Vandaag is de nieuwe kast op maat in de kinderkamer geïnstalleerd en is het tijd om al die spullen op een overzichtelijke plek op te bergen. Ontdek in dit artikel handige tips en tricks van onze home organizer om dat aan te pakken!

kast kinderkamer

“Het totaalplaatje van spelen, leren en ontspannen vraagt om een multifuctionele inrichting op maat. Ik ben ervan overtuigd dat kasten op maat de oplossing bieden.”

Tip 1: Betrek de kinderen bij het organiseren van de kast 

Wat Sarah belangrijk vindt, is dat Julius en Maurice zelf hun speelgoed kunnen opbergen in hun slaapkamer. Dat is ongetwijfeld zo voor elke ouder. Een tip van home organizer Joke is daarom om opbergruimte te voorzien op hun hoogte en ook een plekje te voorzien waar kinderen gewoon hun speelgoed kunnen laten staan. Ze zijn namelijk trots op hun creaties en die verdienen dus terecht een mooi plekje in hun kamer!

Om ervoor te zorgen dat de kinderen zelf alle spullen weer op de juiste kunnen leggen, is het belangrijk om hen van bij het begin bij het organiseren van de nieuwe inbouwkast te betrekken. Julius en Maurice helpen daarom om alles op te bergen, zo weten ze ook meteen waar alles ligt en hoeven ze dat later niet aan mama Sarah te vragen!

kast kinderkamer

“Opberggewoontes hangen af van gezin tot gezin en van persoon tot persoon. Eerst probeer ik mensen dat inzicht te doen krijgen, maar uiteraard is het de bedoeling dat ik mijzelf overbodig maak en dat mensen zelf aan de slag kunnen.”

Tip 2: Spullen per categorie opbergen

Interieurarchitect Nicky heeft in de nieuwe kast een uitschuifbare lade voorzien waar de kinderen hun fantastische Legocreaties kunnen laten staan. Sarah, en ook home organizer Joke zijn helemaal fan van dit accessoire.

Het is belangrijk dat alle spullen van Lego dan ook in de buurt van de uitschuifbare plank worden opgeborgen. Zo staat alles dicht bij elkaar in de buurt. Julius en Maurice hoeven het gewoon uit de lades onderaan te nemen en ze kunnen beginnen te bouwen en spelen!

“Die uitschuifbare plank is fantastisch om de Legocreaties van de kinderen te laten staan. Dat is super goed gezien van de interieurarchitect.”

kast kinderkamer verticaal opbergen

Tip 3: Horizontaal en verticaal opbergen

Niet alleen voor het opbergen van speelgoed in de kinderkamer, maar ook van kledij heeft home organizer Joke specifieke tips!

Belangrijkste bij een kleerkast is om dat wat je het meest nodig hebben op een centrale plek te leggen. In zo weinig mogelijk bewegingen of handelingen moet je bij hetgeen raken dat je op dat moment nodig hebt. Dat is eigenlijk de techniek van de drie bewegingen. Bijvoorbeeld: lade opentrekken, kledingstuk eruit nemen en de lade weer dichtdoen. Zo hebben Sarah of de kinderen ’s ochtends weer wat minuten gewonnen. En dat is heel belangrijk volgens Joke, die zelf ook mama is van twee.

Een andere handige tip is de kledingstapels niet te hoog maken. Wanneer je één stuk nodig hebt, wordt de hele stapel slordig en dat is niet de bedoeling! Heb je toch verschillende stuks die je samen wil opbergen? In plaats van alle stuks op elkaar te leggen (horizontaal), kan ze ook achter elkaar opbergen (verticaal). Als je de lade dan opentrekt, zie je alles in één oogopslag!

Zorg er wel voor dat alle lades en legvlakken niet propvol liggen, maar dat je wat extra vrije ruimte overhoudt. Anders ga je moeilijker raken bij hetgeen je nodig hebt.

 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind
 • inbouwkast slaapkamer kind

Tip 4: Denk al na over de toekomst en multifunctionaliteit

Bij het inrichten van een ruimte zoals de kinderkamer is het ook van belang dat je al eens nadenkt over de toekomst. De spullen die zonen Julius en Maurice vandaag willen opbergen zullen over een aantal jaar plaats hebben gemaakt voor andere. De lades waar het speelgoed van Julius en Maurice nu bijvoorbeeld opgeborgen zit, kunnen binnen een paar jaar dienen voor iets anders, zoals misschien schoolboeken.

“Kindjes worden groot dus het is belangrijk dat een kledingkast mee-evolueert en dat je stilstaat bij de multifunctionaliteit van de ruimte.”

kast-kinderkamer-verticaal-opbergen

Tip 5: Ontspullen is niet altijd nodig!

Bij home organizing is het volgens Joke niet de bedoeling om volledig te ontspullen en zo veel mogelijk weg te doen. We houden nu eenmaal van mooie spullen rondom ons en dus moeten we die een eigen, duidelijke en vaste plek te geven.

De finishing touch van de inbouwkast in de slaapkamer? Dat is toch wel de lamp van Julius met de letters van zijn naam, die hij zelf een plekje geeft. Interieurarchitect Nicky heeft speciaal een open nis voorzien in de kast met een stopcontact voor de lamp!

“Het resultaat is uiteraard dat alles een plekje heeft, dat er een gevoel van rust over je neerdaalt, maar ook dat je ruimte zal ervaren in je interieur.”

Sarah is super blij met de tips van home organizer Joke en kan er nu zelf verder mee aan de slag! Ben jij geïnspireerd door deze tips, maar wil je graag advies op maat? Aarzel niet en plan een afspraak om een kast te ontwerpen op maat van jouw opbergnoden samen met één van onze interieurarchitecten. Neemt contact op voor een vrijblijvende offerte