Podcast 1: De huidige vastgoedmarkt: heeft de Belg nog een baksteen in de maag?

Deelnemers
 • Xavier Taveirne
  Gepresenteerd door
  Xavier Taveirne
 • Evelyne Deceukelier
  Gast
  Evelyne Deceukelier
  Interieurarchitecte bij Camber
 • Kristien Viaene
  Gast
  Kristien Viaene
  Vastgoedexperte bij Immo Dewaele

Podcast 1: De huidige vastgoedmarkt: heeft de Belg nog een baksteen in de maag?

Podcast aflevering 1 – De vastgoedmarkt: heeft de Belg nog een baksteen in de maag?

In onze eerste Podcast samen met Kristien van De Waele Vastgoed bespreken we de ontwikkelingen op de woningmarkt vandaag. De coronasituatie, oorlog en energiecrisis zijn enkele factoren die invloed hebben op hoe we wonen en waar we wonen. Daarover spreken we samen met Evelyne, interieurarchitecte bij Camber en Kristien en vastgoedexperte bij Dewaele Vastgoed.

De wensen van kopers zijn veranderd, maar een ding is nog steeds zeker: de Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag. Al is die baksteen wel veranderd ten opzichte van enkele jaren gelegen. We willen graag meer ruimte, maar toch zijn we allemaal kleiner gaan wonen. Hoe valt dat te rijmen? Je ontdekt het samen met nog andere ontwikkelingen in dit artikel en in onze podcast gepresenteerd door Xavier Taveirne.

Wat zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt?

Hoe gaat de woningmarkt evolueren in 2023? De vastgoedmarkt is momenteel aan het afkoelen. Er is iets meer aanbod dan vraag, wat normaal is voor de beginperiode van het jaar. Wat wel erg opvalt is het publiek dat de laatste maanden een woning aankoopt, namelijk jonge mensen. Ze hebben het gevoel dat het nu het juiste moment is, het is vandaag of nooit. Dat komt mede door de stijgende huurprijzen, woningprijzen en rentevoeten.

Kristien Viaene van het TV programma Ons huis/ nieuw huis

Hoe zijn de zoekcriteria voor een woning veranderd?

Na de Covid-periode zien we andere wooneisen. Mensen werken van thuis en hebben nood aan een aparte ruimte waar ze zich kunnen afzonderen, en dat is zo gebleven. Daarnaast is buitenruimte ook heel belangrijk geworden, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een woning op het platteland. Door de meer recente evolutie, de hogere energieprijzen, is de energieprestatie ook een belangrijk criterium geworden.

Kristien Viaene
Vastgoedexperte bij Immo Dewaele

« De drie L’n van het vastgoed blijven aanwezig: ligging, ligging, ligging. »

Wat is de gemiddelde oppervlakte van een woning vandaag?

Het is moeilijk om een concreet gemiddelde te plakken op de oppervlakte van een hedendaagse woning, omdat het heel regiogebonden is. Er is een duidelijk verschil tussen stedelijk, plattelands en kust vastgoed.

Voor een jong koppel in de stad is een twee-slaapkamer appartement gemiddeld zo’n 80 à 100 m² groot. Jonge gezinnen gaan voor een appartement tussen de 120 en 150 m² en een eengezinswoning vanaf 180 m². Voor het platteland liggen die gemiddelden wat hoger en zijn mensen op zoek naar een halfopen of open bebouwing.

Hoe heeft de coronasituatie onze woonnoden veranderd?

De covidperiode heeft ons leven goed door elkaar geschud. Zowel op familiaal, medisch en sociaal vlak. We werden met onze gezinsleden opgesloten in onze woning en spendeerden meer tijd dan ooit binnen: lesgeven, ontspannen en ook werken. Thuiswerken werd een globale trend en vandaag is dat nog steeds zo. Mensen mogen ook na de pandemie nog regelmatig van thuis werken en willen dat liefst op een vast plekje in huis.

Daar waar het werk tijdens de eerste lockdown gewoon aan de eettafel, gebeurde, is dat nu veranderd. Camber krijgt heel veel vraag naar bureaus op maat. Dat kan in een multimediameubel in de leefruimte of in een aparte kamer als die er is.

Daarnaast willen mensen sinds corona ook meer buitenruimte, leefruimte en hun woning zo optimaal mogelijk inrichten. Een tv-ruimte in de kelder of een werkplek op zolder, het zijn enkele voorbeelden. Elke cm² wil men volledig benutten, en laat dat nu net het voordeel zijn van maatkasten!

Wat zijn de interieurnoden vandaag de dag?

Vandaag staat multifunctionaliteit centraal. Woningen en dus ruimtes worden kleiner, maar door een praktische inrichting kan je één ruimte voor verschillende doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een kamer met een bureau en opklapbed op maat, voor een werkplek overdag en een logeerkamer ’s avonds. Dankzij maatwerk creëer je alle nodige ruimtes in huis én bespaar je zo veel mogelijk ruimte. Het is dus dé oplossing voor woningen vandaag en in de toekomst.

interieurarchitect camber expert
Evelyne
Interieurarchitecte bij Camber

« De inkomhal is vaak de zone in een woning die mensen het liefst willen aanpakken. Een plekje in maatkasten voor de schoenen, jassen, boekentassen, … is heel erg gewenst. »

Waarom is kleiner wonen de huidige trend?

Bouwgronden zijn duur geworden en vaak ook kleiner, waardoor de woningen zelf dus ook kleiner worden. Toch zijn dat niet de enige redenen, mensen zijn vaak ook bewust op zoek naar meer buiten- dan binnenruimte en zijn gaan beseffen dat het met de juiste inrichting ook allemaal mogelijk is in een kleinere woning. Dankzij een multifunctionele inrichting en inbouwkasten creëer je veel opbergruimte en behoud je een maximum aan oppervlakte waardoor je toch een ruim gevoel hebt.

Kasten op maat zijn praktisch en mooi, maar is het ook een meerwaarde?

Als je je woning ooit verkoopt, krijg je er dan meer voor als er maatkasten zijn? Als het maatwerk kwalitatief, doordacht en goed geplaatst is, dan kan je ervan uitgaan dat het een meerwaarde is. Voor luxevastgoed is het vaak zelfs een vereiste dat er bijvoorbeeld een dressing en bibliotheek op maat in zijn. Maar ook in kleine huizen of appartementen kan maatwerk er net voor zorgen dat de woning efficiënter kan worden gebruikt en ruimer oogt.

Kristien Viaene
Vastgoedexperte bij Immo Dewaele

« De Belg vindt het belangrijk om te investeren in zijn woning, en dan vooral in energie en een efficiënt en stijlvol interieur. »

De volledige podcast kan je beluisteren op Spotify, Apple podcast, Podcast addict, Google Podcast of op onze podcast pagina.

Wil jij ook een esthetische, functionele en financiële meerwaarde creëren in je (kleinere) woning? Plan dan zeker een bezoek in één van onze showrooms voor een vrijblijvend gesprek met onze interieurarchitecten en een offerte op maat.