Trend alert: de opmars van de New Mediterranean

Natuur, vakantie, warmte: het laat ons dromen over tripjes naar Zuid-Europa en doet ons verlangen naar weldadige rust. Geen wonder dus dat we dit seizoen inzetten op de vibes van een authentieke casita aan de zee. Deze Mediterrane trend belichaamt onze behoefte aan verandering: in plaats van kil en strak Scandinavisch, verleggen we onze focus nu naar de warme, zuidelijke esthetiek. Denk aan rustieke beigetinten gecombineerd met natuurlijke materialen. Bovendien krijgt deze trend dit seizoen nog een unieke twist, want naast zuiderse invloeden zien we vaak ook een hint naar het populaire Marokkaans roze. En zeg nu zelf, van het idee alleen al krijg je toch een goed gevoel? Met deze tips van Camber-interieurarchitect Antoni maak jij de Mediterrane vibes in jouw interieur compleet!

1. De basis: minimalisme is key

Less is more. Begin je mediterrane interieur gewoon bij de basis. Kies voor tijdloze kleuren: neutraal wit, beige en nudetinten vormen allemaal een goede basis voor je ruimte. Witte kasten blijven niet voor niets zeer populair. Ze zijn niet alleen minimalistisch, maar ook perfect combineerbaar met andere zachte of fellere kleuren. Het draait namelijk allemaal om elegante eenvoud. Toch is een ‘basis’ kast niet te onderschatten. Sober en een tikkeltje klassiek, maar toch kan je overal een klein accent vinden waarin heel duidelijk blijkt dat het een goed doordacht ontwerp is.

Een neutrale kleur geeft rust en een dromerige feel. Een leuke twist om jouw witte kast meer power te geven is om de binnenkant in een opvallende kleur of houttint te voorzien. De ‘surprise’ van een kleurtje bij het openen van de kastdeuren creëert dat tikkeltje extra!

camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

“Mensen durven nu ook sneller een maatkast in nude roze of lichtgroen te kiezen. Of zelfs een volledige donkergroene kast bijvoorbeeld om een cosy gevoel te geven. En het zorgt echt wel voor die rust op het einde van de dag. De combinatie wit en beige maakt de ruimtes ook optisch groter.”

Een goede keuze, want natuurlijk licht is heel belangrijk in zuiderse interieurs. Ga dus waar mogelijk voor veel natuurlijk lichtinval of versterk dit effect door het creëren van open ruimtes en het gebruik van nude tinten.

  • roze boekenkast op maat met open compartimenten en draaideuren

Om de sfeer van een casita aan zee of een boerderij in Zuid-Spanje helemaal op te roepen, kan je spelen met de materialen die veel voorkomen in deze regio. Denk hierbij vooral aan de prachtige houttinten.

camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

“Het combineren van een neutrale kleur met donker hout gaat een extra dimensie creëren voor de ruimte. Ook meer body en contrast.”

Lijnenwerk accentueren bijvoorbeeld is ook iets dat meer en meer opkomt. Bijvoorbeeld, lichte kasten voorzien van een donkere of gekleurde kantafwerking. Dit geeft een extra tikkeltje aan het project, voor de liefhebbers zelfs een architecturale look. Textuur combineren met een neutrale kleur gaat altijd meer cachet geven aan het project.”Een mooi voorbeeld is de reeks Gladstone eiken kleuren, met een heel authentiek uiterlijk. Het diepe gezandstraalde decorbeeld dat ontstaat wordt versterkt door de synchrone oppervlaktestructuur.

2. De musthave: een roze kast

Is het nu perzikachtig roze of rozeachtig perzik? Millennial, Tumblr-roze of Wes Anderson-pink? We zijn er nog niet uit. Maar het is wel een feit dat roze niet meer weg tedenken is in ons interieur. In de jaren ’70 werd onze stijl langzaamaan meerbeïnvloed door andere culturen. We brachten een ode aan Jaipur, de Indiase roze stad of een knipoog met roze tintennaar het speelse van pop art. En zo werd ook de kleur ‘Moroccan pink’ geboren: warm, mysterieus en karakteristiek. In zachte, haast poederachtigetinten geeft het net die kleurboost die de leefruimte nodig heeft. Ook biedt het een warm alternatief naast de populaire basiskleuren wit, grijs en taupe. Een bibliotheekkast of een bureau in ‘naturel terra pink’ als eye-catcher zijn enkele voorbeelden van hoe je een oase van rust creëert.

  • klein inklapbaar bureau voor meer ruimte
  • Bureau met nissen voor decoratie
  • gouden handgrepen op roze kast
camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

“Wie niet zich niet durft te wagen aan een volledige kastenwand in een pasteltint kan ook kiezen voor enkele accenten in combinatie met donkere tinten. Er kan perfect met de kleur van de boorden gespeeld worden.”

Het is ook altijd een toevoeging om bijvoorbeeld een bepaald volume, kastdeur of element in een donkere tint te voorzien en de rest van de kast in een neutrale kleur. Zo kan je bijvoorbeeld een ruimte optisch doen verbreden of verhogen door de nadruk te leggen op juist de horizontaliteit of verticaliteit.

Het zachte, ontspannende effect van de roze tinten en pasteltinten maakt het ook zeer toegankelijk voor de kinderkamer of slaapkamer. Het heeft namelijk een kalmerend effect en zorgt voor rust. Het helpt ook om jezelf en dagelijkse stress-emoties op een gelijk niveau te houden.

camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

“We merken dat de klant bewust kiest voor een combinatie van ruwe materialen met nude en roze accenten. Zo krijg je een ruimte die een gevoel van sereniteit en evenwicht oproept. Wat ik meestal aanraad is om een monochroom effect te creëren, in een slaapkamer bijvoorbeeld. Alles in de ruimte in één basiskleur, maar wel in verschillende tinten. Dit geeft echt rust en een dreamy gevoel.”

  • tienerkamer op maat met bureau in zacht roze
  • tienerkamer op maat onder schuin dak met bureau in roze

3. De finishing touch: accessorize!

Heb je al een goed beeld gekregen van de mediterrane woonstijl? Eén laatste tip die we je meegeven is om veel aandacht te besteden aan passende accessoires. Dit geeft écht de finishing touch aan de ruimte en maakt het plaatje compleet. Kies bijvoorbeeld voor een glazen tablet of front om een gemakkelijk overzicht te hebben van wat er in je lade ligt. Praktisch én stijlvol! Je kan ook met andere accessoires spelen zoals handgrepen, compartimenten en hangroedes om je kast te personaliseren. Als je een neutrale, lichte kast wenst, kan je dus dergelijke handgrepen toevoegen om meer uitstraling te geven en om die kast juist een gepersonaliseerde look te geven. Donkere lades waar je de houtnerf ziet, geeft extra textuur en contrast.

camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

“Door met glas of spiegels te werken, krijgt je ruimte een extra dimensie. Ik probeer ook altijd een rode draad te voorzien in de woning. Als de klant bijvoorbeeld overal zwarte klinken en zwarte raamomlijstingen heeft, dan breng ik dit terug in de accessoires of de lades, maar ook specifieker in de handgrepen en zelfs de broekendragers.”