Opbergen in de kinderkamer: volg de tips van onze home organizer 

opbergen kinderkamer
home organization

Een groot gezin, maar niet voldoende kamers in huis voor elk kind? Klinkt het je misschien bekend in de oren? Het is een veelvoorkomende situatie, waar ook Sarah en haar gezin over kan meespreken.

In dit artikel stellen we je graag voor aan Sarah, een mama van vier die samen met haar man in de regio Antwerpen woont. Ze nam contact op met Camber omdat ze recent een vierde kindje kregen, maar slechts vier slaapkamers hebben. Twee kindjes moeten daarom een kamer delen en dus was het de wens van Sarah om die kinderkamer optimaal in te richten en te benutten.

Ze wil graag de beste oplossing vinden om alles van de twee kinderen in de maatkasten op te bergen. Het moet als het ware een kleding-, speelgoed- en boekenkast worden. Voordat onze interieurarchitecte aan de slag ging met het ontwerpen van de gepaste en optimale opbergruimte, ging home organizer Joke eerst eens langs bij Sarah. Het is namelijk belangrijk om te weten wat ze precies wil opbergen voor ze de perfecte maatkast kan ontwerpen.

opbergen kinderkamer

De opbergfluisteraar: home organizer Joke

Maak kennis met Joke Himpens, home organizer met een passie voor lifestyle en interieur. Ik hoor je al denken “een home organizer, wat is dat”? Wel, om het in de woorden van Joke zelf uit te leggen:

Practical Joke
Home organizer

“Een home organizer probeert mensen nieuwe inzichten te doen krijgen, een nieuwe kijk te geven op hun spullen en opberggewoontes zodat ze niet elke dag hoeven opruimen.”

Klinkt als muziek in de oren, toch?

Vooraleer onze interieurarchitect aan de slag gaat met de indeling van de maatkasten, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er allemaal opgeborgen moet worden in de kinderkamer. Daarom gaat Joke eerst langs bij Sarah thuis. Samen doorliepen ze het hele Home organizing proces en besloten ze welke spullen een plekje kregen in de kastenwand en welke niet. De eerste stap? Alles verzamelen!

home organization

Fase 1: verzamelen per categorie

De eerste stap van het Home Organization proces is alle spullen bij elkaar verzamelen per categorie. Bij de kinderen van Sarah was dit het geval voor boeken, kledij en speelgoed, echt

a-l-l-e-s.

Een tip van Joke: maak stapels of plaats de spullen in verschillende dozen per categorie. Je kan voor sommige categorieën zelfs nog subcategorieën maken. Het is bijvoorbeeld handig om knutselgerief en speelgoed apart per categorie op te bergen in de kinderkamer. In het geval van Sarah’s kinderen Julius en Maurice, die zot zijn van Lego, is het een slim idee om daarvoor een specifieke opbergplek te voorzien.

Speelgoed zelf is een categorie die zeer ruim is. Daarom is het interessant om de categorie “speelgoed” onder te verdelen in subcategorieën.

Volgens home organizer Joke krijg je zo een goed overzicht van alle spullen die je nu in werkelijkheid in de ruimte hebt. Je kan er net zoals Sarah, ook de kinderen zelf bij betrekken. Ze vinden het super tof om mee te helpen en te beslissen welke spullen ze het liefste willen houden in hun kamer en welke niet.

Fase 2 : keuzes maken 

Een tweede stap is dan om te gaan beslissen welke zaken je gaat houden en welke niet. Bij Home Organizing is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt: Welke kleding doen je kinderen niet meer aan, met welke spullen kan je anderen plezier doen, is er speelgoed dat stuk is en weg mag, enzovoort. Een handige tip van Joke is om alle voorwerpen uit een bepaalde categorie te gaan onderverdelen in drie dozen:

  1. Eén doos met spullen die je in de kamer wil houden
  2. Tweede doos met spullen die je in een andere ruimte gaat opbergen
  3. En een derde doos met spullen die weg mogen
opbergen kinderkamer

Fase 3: Wat je houdt een plekje geven

Wanneer fase twee is afgerond, en Sarah heeft besloten welke spullen ze gaat houden, kan ze alles een gepast plekje geven.

Joke Practical
Home organizer

“Denk eerst goed na over dat opbergplekje. Kies een vaste plek die duidelijk is voor iedereen en bovendien ook logisch.”

Door alles wat je in huis brengt en al in huis hebt op een vaste en logische plek op te bergen, zal je alles snel terugvinden en ook meteen weten waar je het moet terugleggen. Je creëert dus eigenlijk een nieuwe gewoonte.

Een praktische tip van home organizer Joke:

Joke Practical
Home organizer

“Voorzie zeker ook een plekje in de kamer waar de kids speelgoed kunnen laten staan. Sarah’s kinderen maken bijvoorbeeld geweldige Legoconstructies die een mooie plek verdienen in de kinderkamer.”

Goede opbergewoontes creëren, ook voor de kinderen

Bij Home Organizing start je vanuit de ideale opbergplek die jou het leven gemakkelijker zal maken, maar dat niet alleen. Het gaat ook over goede opbergewoontes creëren en nog belangrijker, deze vol te houden. Dat is een grote uitdaging, zowel voor volwassenen als kinderen. Door volgende tips van home organizer Joke te volgen, worden opbergen letterlijk kinderspel.

kinderkamer inrichten sarah nelissen

Tip 1 van Joke: spullen op kinderhoogte opbergen

Wil je ervoor zorgen dat je kinderen alles netjes opbergen? Voorzie dan opbergruimte op maat van hen. Denk dus goed na over opbergruimte die op hun hoogte is afgestemd. Doordat de kinderen er zelf sneller aan kunnen, zullen ze ook sneller opruimen. Bij Sarah zal de interieurarchitecte daarom grote lades voorzien waar Julius en Maurice hun speelgoed kunnen opbergen.

Tip 2 van Joke: techniek van de 3 bewegingen

Leg wat je kinderen vaak gebruiken of dragen op een centrale en makkelijk bereikbare plek. Je moet in slechts drie bewegingen aan deze spullen kunnen. Joke, zelf ook mama, weet hoe belangrijk deze tip is.

Zoals je al hebt kunnen lezen, wil Sarah graag opbergruimte voor zowel het speelgoed als de kledij. Binnen elke categorie kan je dan nadenken over items die sneller bereikbaar moeten zijn dan anderen. Zo kan je ondergoed bijvoorbeeld op een snelle en gemakkelijke plek opbergen, omdat dit het eerste is dat je nodig hebt bij het aankleden. Of kan je winterkledij tijdens de zomer op een wat minder toegankelijke plaats opbergen.

Goed georganiseerd voor de toekomst

Doe je een beroep op maatwerk voor de kinderkamer, dan doe je niet alleen beroep op opbergruimte die nu kan dienen, maar ook in de toekomst. Kinderen blijven natuurlijk niet klein. Daarom ontwerpen we maatkasten die kunnen dienen in elke levensfase: van kind en tiener tot jongvolwassene.

Ook bij Sarah zullen we tijdens het ontwerp van de kasten dus rekening houden met een multifunctionele lange-termijn inrichting van de kinderkamer.

 

Practical Joke
Home organizer

“Momenteel zijn Julius en Maurice nog klein en spelen ze veel met speelgoed. Dat speelgoed moeten we nu dus kunnen opbergen, maar eens ze ouder zijn kunnen we de kast gebruiken om andere spullen op te bergen.”

opbergen kinderkamer

Home Organizing is niet hetzelfde als ontspullen

Home organizing in een kinderkamer hoeft niet meteen hetzelfde te zijn als in een woonkamer. Het is en blijft een ruimte die bedoeld is om te spelen en ‘kind’ te zijn. Mooie knutselwerkjes of legoconstructies verdienen dus een al even mooie plek in de kamer. Zoon Julius is bijvoorbeeld ook erg gehecht aan zijn eigen ‘Julius’-lamp en dus is het belangrijk om die het gewenste plekje te geven bij zijn stapelbed.

Ben je benieuwd welke kinderspullen Sarah heeft gehouden en hoe ze deze gaat opbergen in de nieuwe kasten? Lees dan binnenkort zeker het vervolgartikel rond deze tweede fase in haar home organization proces.

Wil je graag meer lezen rond dit topic? Dan zal het artikel over de samenwerking tussen onze home organizer Marie Steen en tv-presentatrice Daniela Prepeliuc je zeker bekoren!

Geïnspireerd door dit home organizing verhaal?

Ga je aan de slag met onze home organizing tips en wil jij graag je ruimtes aanpakken en optimaal inrichten? We nodigen je graag uit in één van onze showrooms om samen jouw project te bespreken! Onze interieurarchitecten luisteren naar jouw opbergnoden en bieden je graag een vrijblijvende offerte voor kasten op maat!