Tips om uw kledij efficiënt op te bergen in uw dressing

Iedereen heeft zich hier ooit al het hoofd over gebroken: de rommel in de kleerkast! Jaar na jaar moeten we namelijk vaststellen dat we een indrukwekkende stapel kledingstukken hebben vergaard waarvan er een heleboel nooit worden gedragen. Camber reikt u enkele tips aan die uw dagelijkse leven makkelijker zullen maken.

1. Wat neemt er meer plaats in dan kledij?

Met kleren voeren we zo'n beetje dezelfde strijd als met boeken: we vinden ze geweldig, maar ze nemen veel ruimte in! In de badkamer, de slaapkamer, de inkomhal, de woonkamer... In alle kamers en gangen heerst hetzelfde probleem: te veel kleren die rondslingeren. Daarom hebben we tegenwoordig ook specifieke behoeften om die op te bergen. Want ook al hebben we steeds meer kledingstukken in huis, toch blijft de gemiddelde woonoppervlakte dalen. Daarom moeten we slim opbergen!

2. Handige tips

Opruimen is voor de meeste mensen een kwestie van zin en tijd. Maar voor de beroemde opruimgoeroe Marie Kondo is opruimen haar leven! Zij reikt een aantal tips aan voor een betere levenskwaliteit dankzij opruimen. Camber deelt enkele van haar tips met u.

a) Verzamelen

De eerste tip is AL uw kleren te verzamelen. Van dat korte zomerrokje tot die skibroek die gigantisch veel plaats inneemt, u mag niets vergeten. Snuffel in alle kamers en in alle kasten. U zult merken dat u overal kleren tegenkomt!

 

b) Sorteren

Nu u zich bewust bent van het teveel aan kleren, moet u ze sorteren. Doe dat per categorie. U kunt zich baseren op deze volgorde om makkelijker te sorteren: bovenstukken, onderstukken, sokken (tip: rol ze niet op maar plooi ze op), ondergoed, tassen (tip: berg al uw (hand)tassen in elkaar op om plaats te besparen), accessoires, kledij voor speciale gelegenheden en tot slot schoenen. Deel die categorieën gerust nog eens in op basis van de stof (wol en katoen voor kledij, leer en suède voor tassen en schoenen enz.). En dan is het tijd om keuzes te maken!

Bij het sorteren behoudt u enkel de kledingstukken waar u blij van wordt! Houd enkel de stukken bij die u graag draagt! Dank de andere kledingstukken af en gooi ze weg of schenk de kledij die nog in goede staat is aan een goed doel. 

c) Overzichtelijk opbergen

Na het sorteren is het tijd om voor de overgebleven stukken een plaatsje te vinden in uw dressing. Elk kledingstuk moet een eigen plekje krijgen! De gouden regel is: al uw kledingstukken zichtbaar houden! Berg uw kledij op volgens de grootte (van de langste tot de kortste), de stof (van de lichtste tot de zwaarste) en de kleur (van de lichtste tot de donkerste). Kortom, creëer samenhang in uw kast zodat u zich nooit meer hoeft af te vragen waar een bepaald stuk thuishoort. Dat moet immers logisch zijn.

Plooi daarnaast zoveel mogelijk kledingstukken op. Bekijk voor meer tips over het netjes opplooien van kleding per categorie de online filmpjes van Marie Kondo. Waarom opplooien? Om verticaal op te bergen! Verticaal opbergen is een verrassende maar efficiënte manier om uw kleren overzichtelijk en toegankelijk te houden. U bespaart niet alleen plaats en krijgt een algemeen overzicht van uw kleren, u beschermt ze ook tegen de druk die erop wordt uitgeoefend wanneer ze horizontaal zijn gestapeld.

3. Dressings op maat van het type kledij

Om uw kledij doeltreffend op te bergen, hebt u uiteraard een geoptimaliseerde opbergruimte nodig die aangepast is aan wat u nodig hebt. En vergeet niet dat u best zoveel mogelijk lades voorziet als u de tips van Marie Kondo wilt toepassen!

Daarom zijn dressings op maat de perfecte oplossing! Een dressing voor hem met uitgekiende opbergruimte om makkelijk netjes opgeplooide dassen en perfect per kleur gerangschikte maatpakken op een hangroede te hangen. Maar ook een dressing voor haar waar uittrekbare legvlakken met een houder voor schoenen en een hogere hangroede voor lange jurken zijn voorzien opdat alle stukken van haar garderobe hun plekje krijgen. Want als er één gouden regel is om de opbergruimte voor kledij te optimaliseren, dan is het wel: 'elk kledingstuk heeft een vast plekje'! 

4. Opbergmogelijkheden in meerdere leefruimtes

U kunt uw kledij ook in andere delen van het huis opbergen. Zoals we immers al aanhaalden, heeft elk kledingstuk recht op zijn eigen plekje. Moeten uw mantels en jassen echt in uw slaapkamer hangen? Het antwoord is nee. Een vestiaire op maat in de inkomhal is een interessante optie voor uw buitenkleding. In een andere gang nog een kast voor de sport-, ski- of scoutskledij van uw kinderen kan ook een oplossing zijn om ruimte vrij te houden in de kamers. Als u er echter voldoende plaats voor hebt, kan een dressing met alle kledij van het gezin ook een prima geoptimaliseerde optie op maat zijn. Maar opgelet, ook al deelt u dezelfde dressing, vestiaire of kast, elk gezinslid heeft recht op ZIJN deel en ZIJN persoonlijke ruimte. Zo bewaart u de rust en orde in de gedeelde opbergruimtes.

Zo ziet u maar, de tips en ideale opbergmogelijkheden voor kledij zijn eindeloos! Uw behoeften en verwachtingen veranderen. Camber speelt daarop in met maatwerk. Aarzel niet om een beroep te doen op onze interieurarchitecten!

 

Vraag uw gratis offerte aan
Lees ook
Bekijk alle artikelen