Tips om jouw kledij efficiënt op te bergen in je dressing

opbergruimte dressing op maat camber

Iedereen heeft zich hier ooit al het hoofd over gebroken: de rommel in de kleerkast! Jaar na jaar moeten we namelijk vaststellen dat we een indrukwekkende stapel kledingstukken hebben vergaard waarvan er een heleboel nooit worden gedragen. Camber reikt je enkele tips aan die jouw dagelijkse leven makkelijker zullen maken.

1. Wat neemt er meer plaats in dan kledij?

Met kleren voeren we zo’n beetje dezelfde strijd als met boeken: we vinden ze geweldig, maar ze nemen veel ruimte in! In de badkamer, de slaapkamer, de inkomhal, de woonkamer… In alle kamers en gangen heerst hetzelfde probleem: te veel kleren die rondslingeren. Daarom hebben we tegenwoordig ook specifieke behoeften om die op te bergen. Want ook al hebben we steeds meer kledingstukken in huis, toch blijft de gemiddelde woonoppervlakte dalen. Daarom moeten we slim opbergen!

opbergruimte dressing op maat camber

2. Handige tips

Opruimen is voor de meeste mensen een kwestie van zin en tijd. Maar voor de beroemde opruimgoeroe Marie Kondo is opruimen haar leven! Zij reikt een aantal tips aan voor een betere levenskwaliteit dankzij opruimen. Camber deelt enkele van haar tips met jou.

a) Verzamelen

De eerste tip is AL jouw kleren te verzamelen. Van dat korte zomerrokje tot die skibroek die gigantisch veel plaats inneemt, je mag niets vergeten. Snuffel in alle kamers en in alle kasten. Je zult merken dat je overal kleren tegenkomt!

opbergruimte dressing op maat camber

b) Sorteren

Nu je bewust bent van het teveel aan kleren, moet je ze sorteren. Doe dat per categorie. Je kan je baseren op deze volgorde om makkelijker te sorteren: bovenstukken, onderstukken, sokken (tip: rol ze niet op maar plooi ze op), ondergoed, tassen (tip: berg al jouw (hand)tassen in elkaar op om plaats te besparen), accessoires, kledij voor speciale gelegenheden en tot slot schoenen. Deel die categorieën gerust nog eens in op basis van de stof (wol en katoen voor kledij, leer en suède voor tassen en schoenen enz.). En dan is het tijd om keuzes te maken!

Bij het sorteren behoud je enkel de kledingstukken waar je blij van wordt! Houd enkel de stukken bij die je graag draagt! Dank de andere kledingstukken af en gooi ze weg of schenk de kledij die nog in goede staat is aan een goed doel.

opbergruimte dressing op maat camber

c) Overzichtelijk opbergen

Na het sorteren is het tijd om voor de overgebleven stukken een plaatsje te vinden in jouw dressing. Elk kledingstuk moet een eigen plekje krijgen! De gouden regel is: al jouw kledingstukken zichtbaar houden! Berg jouw kledij op volgens de grootte (van de langste tot de kortste), de stof (van de lichtste tot de zwaarste) en de kleur (van de lichtste tot de donkerste). Kortom, creëer samenhang in jouw kast zodat je jezelf nooit meer hoeft af te vragen waar een bepaald stuk thuishoort. Dat moet immers logisch zijn.

Plooi daarnaast zoveel mogelijk kledingstukken op. Bekijk voor meer tips over het netjes opplooien van kleding per categorie de online filmpjes van Marie Kondo. Waarom opplooien? Om verticaal op te bergen! Verticaal opbergen is een verrassende maar efficiënte manier om jouw kleren overzichtelijk en toegankelijk te houden. Je bespaart niet alleen plaats en krijgt een algemeen overzicht van jouw kleren, je beschermt ze ook tegen de druk die erop wordt uitgeoefend wanneer ze horizontaal zijn gestapeld.

opbergruimte dressing op maat camber

3. Dressings op maat van het type kledij

Om jouw kledij doeltreffend op te bergen, heb je uiteraard een geoptimaliseerde opbergruimte nodig die aangepast is aan wat je nodig hebt. En vergeet niet dat je best zoveel mogelijk lades voorziet als je de tips van Marie Kondo wilt toepassen!

Daarom zijn dressings op maat de perfecte oplossing! Een dressing voor hem met uitgekiende opbergruimte om makkelijk netjes opgeplooide dassen en perfect per kleur gerangschikte maatpakken op een hangroede te hangen. Maar ook een dressing voor haar waar uittrekbare legvlakken met een houder voor schoenen en een hogere hangroede voor lange jurken zijn voorzien opdat alle stukken van haar garderobe hun plekje krijgen. Want als er één gouden regel is om de opbergruimte voor kledij te optimaliseren, dan is het wel: ‘elk kledingstuk heeft een vast plekje’!

opbergruimte dressing op maat camber

4. Opbergmogelijkheden in meerdere leefruimtes

Je kan jouw kledij ook in andere delen van het huis opbergen. Zoals we immers al aanhaalden, heeft elk kledingstuk recht op zijn eigen plekje. Moeten jouw mantels en jassen echt in de slaapkamer hangen? Het antwoord is nee. Een vestiaire op maat in de inkomhal is een interessante optie voor jouw buitenkleding. In een andere gang nog een kast voor de sport-, ski- of scoutskledij van de kinderen kan ook een oplossing zijn om ruimte vrij te houden in de kamers. Als je er voldoende plaats voor hebt, kan een dressing met alle kledij van het gezin ook een prima geoptimaliseerde optie op maat zijn. Maar opgelet, ook al deel je dezelfde dressing, vestiaire of kast, elk gezinslid heeft recht op ZIJN deel en ZIJN persoonlijke ruimte. Zo bewaar je de rust en orde in de gedeelde opbergruimtes.

Zo zie je maar, de tips en ideale opbergmogelijkheden voor kledij zijn eindeloos! Jouw behoeftes en verwachtingen veranderen. Camber speelt daarop in met maatwerk. Aarzel niet om een beroep te doen op onze interieurarchitecten!