Breng geluk en rust in je leven met onze opberg tips!

opruimen tips

Opruimen, één van de laatste taakjes van de dag. Vlak voor we ons neerploffen in de zetel, doen we nog een rondje door het huis en zetten we onze woning – en ons hoofd zo blijkt – op orde door alles op te bergen. Want dit is de belangrijkste bevinding uit het marktonderzoek dat wij als maatwerkspecialist in samenwerking met onderzoeksbureau IVOX als allereersten hebben uitgevoerd: een opgeruimd huis maakt de Belg gelukkig.

Maar liefst 8 op de 10 landgenoten geeft aan meer rust en minder stress te ervaren wanneer de woning er netjes bij ligt. Een instant zen-moment dat we onszelf in slechts 50 minuten cadeau kunnen doen.

Ontdek hieronder alle bevindingen van ons onderzoek en enkele tips voor een opgeruimd én gelukkig leven!

opberg tips

1. Maatwerk maakt gelukkig!

Bij Camber kennen we natuurlijk al langer de peace of mind van een perfect opgeruimd en geordend huis. En hoewel maatwerk in de lift zit, waren we toch benieuwd naar de opruimgewoontes van het grote publiek.

Hiervoor schakelden we onderzoeksbureau IVOX in en wat bleek: Camber leidt de weg naar een leven vol rust, want opruimen maakt ons – ongeacht of we alleenstaand, samenwonend of wel of geen kinderen hebben – inderdaad gelukkig. Of toch op z’n minst het resultaat van al dat werk. Een nette omgeving zorgt voor minder stress, een verhoogde concentratie op de werkplek en een beter algemeen welzijn!

Wie zich bij het opruimen laat assisteren door een opruimcoach en kiest voor weldoordachte opbergoplossingen met slimme maatkasten, vermindert bovendien ook de kans op burn-out. Redenen genoeg dus om voor maatwerk te kiezen!

opbergen

2. De Belg ruimt op omdat hij dat zelf belangrijk vindt!

Hoewel we als Belg heel graag entertainen en onze bourgondische levensstijl delen met vrienden en familie, ruimen we meestal op voor onze eigen gemoedsrust. 7 op de 10 ondervraagden houdt de woning netjes omdat dit henzelf gelukkig maakt. Het is vooral de jongere groep ondervraagden (≤ 34 jaar) die aangeeft op te ruimen voor huisgenoten of bezoek.

Wat de aanzet ook mag zijn, over het resultaat zijn we het wel volmondig eens: maar liefst 89% van de Belgen zegt een heel voldaan gevoel te hebben na een opruimsessie. Vooral mensen met kinderen slaken een zucht van opluchting wanneer alles er weer netjes bijligt. Alleen, hoe houdt je alles netjes? Dat is iets waar de meesten over struikelen. Blijf zeker verder lezen en ontdek enkele tips van een expert!

opberg tips

3. 50 minuten, dat is hoe lang een Belg schat op te ruimen per dag!

Versnipperd doorheen de ganse dag, ruimen we volgens dit onderzoek gemiddeld 50 minuten per dag op. Hoewel dit natuurlijk een ruwe inschatting blijft, want niemand laat natuurlijk de chronometer lopen tijdens het opruimen! Toch geven vooral vrouwen aan langer op te ruimen dan gemiddeld en meer dan de mannen.

De ruimte waar we die 50 minuten het liefst actief zijn, is de woonkamer. Niet onlogisch natuurlijk, want het is de ruimte waar we het meeste van onze tijd spenderen (zeker nu de woonkamer ook vaak als home office dient). 67% van de Belgen geeft aan deze ruimte het leukst te vinden om onder handen te nemen. Tegen de garage kijken we dan weer het meest op. Maar met het juiste opbergsysteem wordt ook deze ruimte een eitje en een plezier om op te ruimen!

4. De Home Organizing methode is nog niet goed bekend

“HOOM”, een term die volgens dit onderzoek niet meteen een belletje doet rinkelen bij de Belgen.  Deze vier letters staan voor Home Organizing Opruim Methode. Een eerder onbekende manier van opruimen die ons op een zo efficiënt mogelijke manier naar een opgeruimd huis leidt. Toch blijkt dat wanneer de HOOM wordt uitgelegd, 1 op de 4 Belgen de principes eigenlijk al toepassen. Ze zijn dan ook ontstaan uit een logische, systematische aanpak en efficiënte flow. We doen hem even uit de doeken, in samenwerking met Camber home organizer, van Practical Joke.

Tip 1: Verzamelen, sorteren, opbergen

Maak je kasten leeg en verzamel alles per categorie. Ga door elke categorie en maak stapeltjes van zaken die je wil houden en dingen die je liever weggooit of weggeeft aan iemand. Plaats de zaken die je houdt terug in de kast. Doe dit volgens het principe dat wat je het meest nodig hebt, op de best bereikbare plaats legt.

Tip 2: Denk aan de techniek van 3 bewegingen

Hou bij dit wegleggen rekening met ‘de techniek van 3 bewegingen’. Deze houdt in dat je idealiter niet meer dan 3 handelingen moet uitvoeren wanneer je iets uit een kast of lade haalt. Stop iets bijvoorbeeld niet in een klein doosje die in een grotere doos zit, die dan weer in een lade zit waarvoor je eerst een kast moet opendoen.

opberg tips

Tip 3: Ergonomische inrichting

Richt je kasten en opbergruimtes ergonomisch in. Bij een vestiaire of dressing kies je bijvoorbeeld voor veel hangroedes omdat dit makkelijker is dan kleren telkens op te plooien en weg te leggen. Daarnaast kan je ook legplanken of een uittrekbaar legvlak vlak voor je schoenen bij de grond voorzien, waar je voeten sowieso al staan.

Tip 4: Maakt er een gezinsactiviteit van!

Betrek zoveel mogelijk leden van het gezin bij het opruimen. Ook al lijkt het soms sneller te gaan wanneer je even snel in je eentje door alles raast, het is belangrijk dat elk gezinslid weet waar alles ligt, en waar ze het dus ook terug kunnen vinden. Dit bespaart jou op termijn heel veel tijd en moeite.

Betrek kinderen al van jongs af aan in dit proces zodat ze meteen goede opberggewoontes aanleren. Je krijgt hen makkelijker mee aan boord als je opbergkasten op hun maat maakt, zoals bijvoorbeeld grote lades onderaan de kasten om speelgoed in op te bergen en lage kapstokken voor kleding op te hangen.

opberg tips

Tip 5: Opbergkasten met compartimenten

Deze laatste tip kan je toepassen op je home office of je werkplek op kantoor. Papieren stapelen zich heel snel op en ogen gauw wanordelijk. We leerden al dat visuele onrust zorgt voor stress en een verminderde focus. Pas op je werkplek dus elke avond de ‘verzamelen-sorteren-opbergen’-techniek uit de eerste tip toe.

Zo begin je elke ochtend met een clean mind aan je clean desk. De sleutel hiernaartoe zijn aangepaste lades in opbergkasten: weg met die diepe bakken vol rommel. Hallo lades met compartimenten voor schrijfgerief en dossiers! Opgeruimd staat netjes met deze vijf tips.

Camber lades met compartimenten in het bureau

Het geluk begint bij maatkasten van Camber

Ga jij ook voor een opgeruimd, gelukkig en zen leven? Kies dan voor maatwerk. Maak een afspraak met één van onze interieurarchitecten om jouw opbergnoden te bespreken en ontvang een gratis offerte!