Podcast 2: Maatkasten, wat is dat juist en hoeveel kost zo’n kast op maat? 

Deelnemers
 • Xavier Taveirne
  Gepresenteerd door
  Xavier Taveirne
 • Evelyne Deceukelier
  Gast
  Evelyne Deceukelier
  Interieurarchitecte bij Camber
 • Wouter
  Gast
  Wouter
  Meubelplaatser bij Camber
Podcast 2: Maatkasten, wat is dat juist en hoeveel kost zo’n kast op maat? 

Podcast aflevering 2: Maatkasten, wat is dat juist en hoeveel kost zo’n kast op maat?

In onze vorige aflevering ging het over de Belg en z’n woning. Daaruit bleek dat wij Belgen toch wel heel specifieke wooneisen hebben en dat de baksteen nog altijd aanwezig is in onze maag, al is die misschien wel wat kleiner geworden. Kleiner wonen is de nieuwe woontrend en om je kleinere woning optimaal in te richten is maatwerk onmisbaar.  In de 2e aflevering van de Camber Your Home-podcast gaan we dieper in op wat een maatkast juist is. Wat zijn de voordelen van maatkasten én wat is de meerwaarde ervan voor je woning, interieur en leven. Want een maatkast is meer dan een kast. Ontdek in dit artikel wat een Camber-kast zo uniek en waardevol maakt.

Wanneer is een kast een echte ‘maat’kast?

In deze podcast gaan we dieper in op de definitie van ”maatkasten”. Het is een algemeen begrip geworden in de interieurwereld. Onze presentator Xavier is benieuwd naar de definitie van onze Camber-experts.

interieurarchitect camber expert
Evelyne
Interieurarchitect

“Een kast op maat is een kast die past in de woning en die op maat gemaakt is van de ruimte. Maar bij Camber gaan we nog een stap verder. Een Camber-maatkast past niet alleen in de woning, maar is vooral op maat van de (opberg)behoeftes en de levensstijl van de klant.”

De interieurarchitecten van Camber doen meer dan alleen de ruimte bekijken en analyseren. Ze willen ook graag de opbergbehoeftes van de klant ontrafelen door op zoek te gaan naar het antwoord op de volgende vragen:

 • Waar heeft de klant nood aan?
 • Wat moet er in de kast opgeborgen worden?
 • Hoe bergt de klant momenteel zijn spullen op?
 • Passen die spullen daarna netjes terug in de nieuwe kast?

Wat is het verschil tussen een modulaire en een maatkast?

Een modulaire kast past zich al in een zekere mate aan aan de ruimte. Je kiest dan voor verschillende modules die je naast elkaar of op elkaar kan plaatsen. Maar ze zijn nog niet volledig op maat. Bij Camber willen we elke centimeter optimaal benutten, zowel in de slaapkamer, dressing als de zeer uitdagende kamers onder een schuin dak of onder de trap.

Wouter
Meubelplaatser

Wij werken niet met modules, maar vele klanten denken van wel. Ze verwachten dat die modules in die vrachtwagen staan. Totdat ze de Camber-vrachtwagen, gevuld met platen, panelen en accesoires, zien. Soms worden er meer dan 100 stuks geleverd. ”

Maatwerk is écht millimeterwerk

De muren en vloeren in onze woningen, of het nu gaat om een nieuwbouw of een oudere woning, zijn niet altijd waterpas. Holle of bolle muren, of zelfs in een S-vorm, het bestaat allemaal. Gelukkig houden onze interieurarchitecten hier rekening mee en werken ze op maat van de ruimte, tot op de millimeter. Zo kan je dankzij maatkasten van Camber echt de volledige ruimte en woning benutten.

Wouter
Meubelplaatser

“De collega’s meten alle ruimtes goed op, maar de klanten verschieten er wel van dat wij ter plaatse alles nog eens moeten aanzagen. Aangezien wij echt tot op de millimeter werken, moeten wij ter plaatse zorgen voor de finale afwerking. En dan is er echt wel zaagwerk nodig.”

Zijn maatkasten een slimme investering?

In onze vorige aflevering benadrukte Kristien, vastgoedexperte bij Immo Dewaele, dat kwalitatieve maatkasten zeker een meerwaarde zijn voor je woning.

Het antwoord op deze vraag is dus simpel: Ja! Maatkasten zijn een investering in je woning en je algemeen welzijn. Een maatkast brengt rust in je woning en je leven. Je kan er alles netjes in opbergen, je woning ziet er strak en opgeruimd uit wat zorgt voor rust in je hoofd. Bovendien houd je extra tijd over voor je gezin en vrienden omdat je niet meer druk bezig bent met opruimen! Het is dus een investering in je levenskwaliteit op lange termijn.

Zijn kasten op maat meer iets voor een groot of een klein huis?

Ongeacht de oppervlakte, maatkasten zijn een meerwaarde voor elke woning, ongeacht de oppervlakte. Bij een kleinere woning is het belangrijk dat je slim omgaat met de beschikbare ruimte. Daarbij zorgen we dat we het ruimtegevoel niet verliezen en dat we zoveel mogelijk functies kunnen onderbrengen in één ruimte. Bij een grotere woning zijn er voldoende ruimtes die elk hun functie hebben, maar ook hier is het belangrijk dat elk item z’n opbergplekje heeft in een esthetisch mooi afgewerkte inbouwkast. In elke woning wordt elk hoekje en kiertje benut zodat er nergens stof kan tussen kruipen. Je moet dus minder opruimen én minder poetsen!

Hoeveel kost zo’n kast op maat?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De prijs voor de kasten op maat  hangt af van verschillende factoren:

 1. De ruimte: komt de kast in een kamer met of zonder schuin dak? Dat bepaalt de moeilijkheidsgraad van de ruimte en dus de tijd die onze meubelplaatser nodig heeft voor de plaatsing.
 2. Het materiaal: kies je voor melamine, MDF of fineer?
 3. Aantal m² panelen: zijn er slechts twee deuren nodig of bestaat je kast uit 8 deuren en meerdere lades?
 4. Accessoires: kies je voor verschillende accessoires zoals een spiegel, glazen legvlakken of ledverlichting? Dan heeft dat een invloed op de prijs.

Om je toch een idee te geven van een mogelijke kostprijs zullen we twee veelvoorkomende projecten nemen: de dressing en een tv-meubel in de woonkamer

1. Een dressing op maat

Voor een gemiddelde dressing met gesloten kasten van vloer tot plafond met een hoogte van 250 cm en diepte van 60 cm, moet je rekenen op 1600 à 1700 euro per lopende meter. Voor een dressing op maat van 4 meter betaal je dus ongeveer 6600-6800 euro.

2. Een salonkast op maat

Voor een tv-meubel op maat, waar je electronica en boeken in kan opbergen, betaal je 1300 à 1800 euro per lopende meter, afhankelijk van het materiaal, de indeling en accessoires. Gemiddeld kan je per lopende meter aan kast een prijs van ongeveer 1500 euro verwachten.

Uiteraard omvatten deze prijzen het ontwerp van een interieurarchitect, de levering door onze teams, de plaatsing door onze eigen meubelplaatsers en 10 jaar garantie op al jouw maatkasten.

Kasten op maat zijn een investering, maar wel één waar je een heel leven lang van geniet!

Wil jij ook investeren in rust en een stijlvol interieur met maatkasten van Camber? Kom dan zeker eens langs in één van onze showrooms. Voor een vrijblijvend gesprek en gratis offerte kun je een afspraak maken met onze ervaren interieurarchitecten. Ze helpen je graag bij het creëren van de ideale opbergruimte, op maat van jouw woning en leven.