3 interieurtrends voor 2023 met interieurarchitecte Evelyne van Camber

De laatste editie van Parijse designbeurs Maison&Objet voorspelde menig trends & hotspots.

Het concept “Take Care” weerspiegelt als het ware de nieuwe waarden die wij als consumenten vandaag hechten aan onze woning en interieur. We zijn gewend meer tijd thuis door te brengen en de behoefte aan groen en natuurelementen is zeer aanwezig. Het idee is om één te zijn met de natuur, ook als je thuisblijft.

Maar het betekent ook: zorg voor jezelf en voor anderen, verwijzend naar een hernieuwde interesse in natuurlijke materialen, ambacht, en persoonlijke ervaringen. Design zet zich dit jaar in voor het behoud van de schoonheid van het leven op aarde. Hieronder ontdek je hoe het allemaal vorm krijgt.

1. Return of the traditional craft

Ambacht is terug! Van marqueterie (het inleggen van hout), tot handbeschilderd behang en meesterlijk maatwerk: de nieuwe generatie designs heeft hun ambacht herontdekt en men gaat met een moderne frisse blik met oude technieken aan de slag. Waar we dus voorheen duurzaamheid nog als trend benoemde, kunnen we nu wel stellen dat het meer dan dat is. Er is noodzaak om goed voor onze aarde te zorgen en kritisch naar onze productie en consumptie te kijken. Bijzondere interieuritems liefst op maat én met een goed verhaal, dat staat centraal binnen deze trend. Ook maatwerk zien we meer dan ooit. Onder andere bij Camber zien we de vraag naar kwalitatief maatwerk stijgen:

interieurarchitect camber expert
Evelyne Deceukelier
Interieurarchitecte bij Camber

“We merken dat de klant bewust kiest voor ruwe materialen zoals houttinten, met als resultaat een ruimte die een gevoel van sereniteit en evenwicht oproept.”

Gooi daar nog eens het vakmanschap bij en je krijgt een totale makeover van je leefruimte.

Een mooi voorbeeld is deze slaapkamer met aansluitende dressing op maat waar donkere maatkasten in combinatie met houtaccenten gebruikt werden. De dressing in de natuurlijke houttint ‘Vincenza’ zorgt voor optimale rust, terwijl het centrale opberggedeelte mét uitklapbed absolute luxe uitstraalt. Een make-up corner met opbergcompartimenten in dezelfde notelaar creëert een mooi volledig geheel. Wat de materialen betreft, was het de intentie om natuurlijke materies op handen te dragen. De kleuren zijn vrij gedempt en rustgevend en het maatwerk dat tot in de puntjes is afgewerkt, blijft je aandacht vasthouden. Een doordachte en praktische indeling op maat van het alledaagse drukke leven lijkt bij Camber een must. Door daarnaast volop in te zetten op passende accessoires en een maximum aan verborgen opbergruimte, zette Camber hier een toprealisatie dat we niet snel zullen vergeten.

2. Greenery is king!

Verwacht overal groen te zien. Deze trendkleur vertrekt vanuit het verlangen naar vrijheid en comfort. Zo komt er dit jaar een mentaliteit shift met focus op innovatie, betrouwbaarheid en verbondenheid. Daarbij zien we de natuur en de menselijke hand samen een onmisbaar interieurduo vormen.

De Camber interieurarchitecten kozen voor onderstaande home office en bibliotheekkast voor een dynamisch en functioneel geheel in een rijke tint. Het resultaat is een kamer die luxe uitstraalt. Het donkergroen sluit naadloos aan bij de donkerbruine houtkleur notelaar van de kast en het gebroken wit van het plafond en de muren. De warme uitstraling van het natuurlijke materiaal zorgt voor warmte in zowel de kast als het interieur.

3. 90’s neutrals: comfort core

Bring it on: beige, bruin en crème! Koele neutrale kleuren worden overgeslagen en we kiezen voor warmere tinten die ons doen denken aan de jaren 90. Er is een verschuiving gaande van de hardere grijstinten die de afgelopen tien jaar zo geliefd waren, naar tinten die intiemer aanvoelen en ons een comfortabel gevoel geven. Evelyne van Camber is het erover eens, want in de showrooms blijkt dat klanten voor hun maatkast nog steeds kiezen voor de combinatie lichte en beige tonen.

interieurarchitect camber expert
Evelyne Deceukelier
Interieurarchitecte bij Camber

“De meeste mensen investeren in veelzijdige en neutrale kleuren. Het geeft je echt wel die rust op het einde van de dag. De combinatie wit en beige maakt de ruimtes ook groter en de binnenkant van de kast krijgt vaak ook een lichtere tint. Maatwerk laat dus heel gemakkelijk toe om verschillende kleuren en afwerkingen te combineren.”