Een slaapkamer voor volwassenen renoveren? Deze vragen stel je je best vooraf!

slaapkamer renoveren op maat camber

Iedereen weet dat de slaapkamer de meest intieme en persoonlijke kamer van een woning is. Het is al een tijdje veel meer dan een plaats om te slapen: het is ook een leefruimte om te cocoonen. De slaapkamer is bovendien de eerste en laatste kamer waar je even tijd voor jezelf kunt nemen voordat je opstaat en voordat je gaat slapen. Het is duidelijk: jouw kamer moet een plaats zijn waar je je goed voelt!

We schotelen je dan ook een aantal vragen voor die je je best stelt voor je van start gaat met de renovatie van jouw slaapkamer.

slaapkamer renoveren op maat camber

Waarom de slaapkamer renoveren?

Omdat een slaapkamer gewoonweg meer is dan een plek om te rusten. Het is stilaan een leefruimte geworden. Deze multifunctionele kamer is trouwens een van de ruimtes die het vaakst wordt gerenoveerd in een woning!

  • Wat wil je veranderen?

Dat is de eerste vraag die je je moet stellen voor je begint te renoveren. Dit is het uitgelezen moment om de kamer van onder tot boven te analyseren. De kleur van de muren, de plaatsing van het meubilair, de decoratie, de opbergruimten in de kamer, de verlichting, de vloerbekleding, … Je moet echt alles onder de loep nemen! Vind je de kamer praktisch genoeg? Is ze afgestemd op jouw (nieuwe) gewoontes? Voel je je goed in de kamer?

slaapkamer renoveren op maat camber
  • Waarom niet opteren voor een andere kamer in huis?

Als je een volledige verandering wilt, dan kan je overwegen om jouw slaapkamer meteen elders in huis in te richten. Waar? De zolder kan perfect worden omgevormd tot een echte master bedroom op maat! Door die vaak vergeten ruimte in te richten, lijkt het bovendien of jouw woning groter wordt. Denk je plaats te verliezen door de ruimtes onder het schuine dak? Met op maat gemaakte inbouwkasten kan je de volledige ruimte en hoeken optimaal gebruiken. Zo kan de zolder worden omgetoverd tot jouw eigen intieme en unieke rustpunt.

Hoe jouw kamer renoveren?

Zodra je weet wat je precies wil veranderen, kan je jezelf afvragen welke richting je uit wilt. Welk gevoel wil je ervaren wanneer je de deur van jouw kamer opent? Wil je je meteen zen voelen? Moet de kamer een warme uitstraling hebben? Ben je op zoek naar een cocooning effect? Lees je graag een boek voor het slapengaan of kijk je liever tv in de slaapkamer? Het is belangrijk dat je die vragen beantwoordt, want alleen zo kan je een slaapkamer inrichten die volledig bij je past.

slaapkamer renoveren op maat camber

·

  • Goed slapen?

Heb je nagedacht over de richting en plaats van jouw bed?

Die vraag lijkt misschien eenvoudig en vanzelfsprekend, maar vergeet niet dat jouw bed het belangrijkste meubelstuk van jouw kamer is! Omdat het veel ruimte in beslag neemt, moet je goed nadenken over de plaatsing ervan. Indien mogelijk zorg je ervoor dat het langs beide kanten toegankelijk is en pas je de nieuwe inrichting van jouw slaapkamer aan aan de gekozen plaats voor jouw bed!

  • Uitrusten?

De slaapkamer is in eerste instantie nog altijd bedoeld om jouw batterijen op te laden. Je moet er tot rust kunnen komen. Daarbij speelt de keuze van de kleur van de muren of inbouwkasten een belangrijke rol. Zogenaamde ‘natuurlijke’ kleuren als grijs, taupe, beige of gebroken wit zijn ideaal om een knusse en ontspannende sfeer te creëren. Die neutrale kleuren op jouw kasten passen perfect bij natuurlijke materialen als massief hout. Bovendien zijn dergelijke relatief tijdloze kleuren ook uitstekend te combineren met decoratieve voorwerpen in fellere kleuren, die je achteraf altijd kunt vervangen wanneer je dat wenst!

slaapkamer renoveren op maat camber
  • Ontspannen en genieten?

Voor welk soort kast kies je?

De renovatie van een kamer gaat vaak gepaard met de aankoop van nieuw meubilair. Als je een plek wil inrichten om na een lange werkdag tot rust te komen, kan je de slaapkamer inrichten met een boekenkast of een tv-meubel. Of waarom geen combinatie? Bij maatwerk kan je kiezen voor multifunctionele meubels die inspelen op al jouw wensen! De plaatsbesparing door een geoptimaliseerde opbergruimte maakt de inrichting van de slaapkamer veel eenvoudiger. Denk daar van tevoren aan!

slaapkamer renoveren op maat camber
  • Aankleden en klaarmaken?

Met een aangepaste dressing en toilettafel heb je in de slaapkamer alles bij de hand wat je ‘s ochtends nodig hebt om je klaar te maken. Als je geen plaats hebt voor een aparte dressing, kan je die perfect in jouw kamer integreren. De dressing op maat, recht, in U- of in L-vorm, wordt volledig afgestemd op jouw interieur. Als je wat extra ruimte hebt, kan het dressing zelf dienstdoen als scheidingswand zodat je toch nog het gevoel hebt dat je over een aparte dressing beschikt!

slaapkamer renoveren op maat camber
  • Alles binnen handbereik!

Ga gerust de uitdaging aan en kies voor een slimme inrichting op maat! Als het bed in het midden van de kamer staat, kan je opteren voor een hoofdeinde dat tegelijk dienstdoet als opbergmeubel en room divider in de kamer. Heb je jouw favoriete lectuur graag bij de hand? Dan kan je opteren voor een slim hoofeinde als mini-bibliotheek. Zo wordt jouw bed een gezellige cocon in het midden van de kamer.

Ontdek nog meer tips om de kamer van jouw dromen in te richten!