'Quiet luxury' in je interieur

We spraken met Camber-interieurarchitecten over ‘haute maatwerk’ en het investeren in tijdloze luxe op maat

Old money, verborgen rijkdom en anonymous chic: de meest recente trend onder ons heeft vele benamingen. Wat het inhoudt? Discrete luxe die niet uitschreeuwt dat je er flink wat geld voor moet neertellen, maar die door kenners toch als kwalitatief herkend wordt. Discretie is het nieuwe statussymbool: we gaan van opvallende prints en kleuren naar tijdloze basics in kostbare materialen, die jarenlang meegaan.

  • roze boekenkast op maat met open compartimenten en draaideuren
  • woonkamerkast op maat met zitmeubel
  • Blauwe boekenkast op maat met open compartimenten en draaideuren

De afgelopen jaren leek ‘luxe’ zich dus vooral te uiten in het laten zien van materialistische spullen. Het mag nu wél iets minder zijn. Niet minder mooi of luxueus, maar minder luid en opzichtig. We zien een terugkeer naar een meer ingetogen benadering van luxe. Kleding, interieur en design van de beste kwaliteit, maar dan tijdloos, verfijnd en ingetogen. Al die soberheid is net impressionant en betekenisvol. Het publiek is logo-moe, in een wereld van fast fashion en milieukwesties. Het is nog steeds scherp afgestemd op onze sociale dynamiek, zeggen marktonderzoekers, en door de economische onzekerheid waar veel mensen mee te maken hebben. We willen op dat moment net terugvallen op de kwaliteit van de gekozen materialen en echt waarde voor ons geld krijgen.

Haute maatwerk

Waarde voor je geld krijgen, daar weet Camber interieurarchitecte Evelyne alles van. 

Interieurarchitect Evelyne bij Camber
Evelyne
Interieurarchitect

“De meeste mensen die bij ons in de showroom terechtkomen, hebben genoeg van alle spullen rondom hen en willen investeren in een rustgevende ruimte op maat. Ze kunnen niet meer tegen al die rommel en zoeken comfort en luxe in hun eigen huis. En dat komt door de zekerheid die we terugvinden in maatwerk of ambacht in het algemeen. We willen een uniek interieur met hoogwaardige materialen die ons leven gaat verbeteren op lange termijn”

Het gaat dus niet per se om de prijs, maar om de change in mindset. In de versnelde wereld van vandaag is het een evolutie die ons even een time-out biedt van de dagelijkse chaos.  En dan hebben we 2 keuzes: kiezen voor snel en makkelijk bereikbaar met een houdbaarheidsdatum of kiezen voor de ‘duurdere, complexe’ optie: een ontwerp op maat, gebaseerd op vakmanschap, orde, rust, efficiëntie en een gevoel van tijdloze luxe. En als we ons eenmaal goed voelen, dan willen we dat koesteren, wat dan weer heel duurzaam is. Een functioneel object of ontwerp van excellente kwaliteit dat ook nog eens esthetisch mooi is, wordt gekoesterd en we willen er gerust extra budget en tijd in investeren. 

Maatwerk was vroeger iets wat meer bij de hogere klasse hoorde, maar nu zie je het overal verschijnen. Een en-en-verhaal dat niet meer enkel voor de happy few is weggelegd en voldoet aan de duurzame en flexibele eisen van vandaag.

Volgens Evelyne, interieurarchitecte bij Camber, ligt dit aan drie zaken.

  1. Eerst en vooral: opruimen is hip. Via sociale media zien we steeds meer plaatjes van perfecte interieurs die we dan bij ons thuis natuurlijk ook willen. En zo’n opgeruimd en net interieur begint natuurlijk bij voldoende en optimale opbergruimte en dus bij maatkasten.
  2. Daarnaast zijn onze levens ook veranderd. Onze sociale agenda zit voller, gezinssamenstellingen wijzigen en we richten onze blik meer naar buiten, wat betekent dat binnen snel opgeruimd en netjes moet zijn.
  3. Ten derde neemt de oppervlakte van onze huizen al jaren af. We beseffen dat elke vierkante meter telt en moeten op zoek gaan naar manieren om iedere ruimte ten volle te benutten. En dat is waar het belang van maatwerk duidelijk wordt! Met de juiste oplossingen zorg je dus niet enkel voor een visuele rust, maar ook een mentaal en een emotioneel welzijn.

Je haalt niet alleen maatwerk voor het leven in huis, maar verzekert jezelf ook van levenskwaliteit.

Stille luxe schreeuwen (of liever fluisteren)

“De simpel ogende ontwerpen zijn vaak de meest complexe”, vertelt Evelyne. Als je een simpele, standaard witte kast zou tekenen, dan herken je misschien niet direct de meerwaarde ervan in. Sober en een tikkeltje klassiek, maar toch kan je overal een klein accent vinden waarin heel duidelijk blijkt dat het geen ‘standaard’ ontwerp is.

camber interieurarchitect kasten op maat
Antoni
Interieurarchitect

Witte kasten blijven niet voor niets onze meest populaire uitvoeringen. Je kan ze combineren met een accentmuur maar er zijn ook andere mogelijkheden. Door verschillende texturen te combineren krijgt je interieur een extra touch. Ik probeer vaak verschillende texturen samen te voegen in één project bijvoorbeeld glas met een egale kleur of een houttint om meer dynamiek te creëren in de ruimte”

Maar ook de combinatie marmer of betonlook met een effen kleur is bijzonder populair. Door met glas of spiegels te werken krijgt je ruimte een extra dimensie. Hij merkt dat zijn klanten meer en meer durven en soms ook uit hun “comfortzone” durven gaan om een eigen touch te geven aan hun interieur. De echte luxe zit hem nu in het feit dat je weet wat iets waard is voor jou, dat het praktisch en op maat is van jouw ruimte, maar ook op maat van jouw levensstijl en wat je op dat moment nodig hebt.

  • Zwarte slaapkamerkast met inklapbed en zithoekje om je klaar te maken
  • Open dressing met hancompartimenten en legvlakken
  • Zwarte dressingkast met uittrekbare broekendragers en handcompartimenten voor hemden

White vs black

Als je een klassiek tijdloze look wilt die jarenlang meegaat, is het de moeite waard om geld uit te geven op plaatsen waar het telt. Een goed doordacht ontwerp gaat namelijk heel lang mee. Want als er één ruimte is waar jouw identiteit ligt en orde een must is, is het wel de woonkamer, het kloppend hart van je woning. Ga daarom voor tijdloze elementen afgestemd op je interieur, zoals bijvoorbeeld een witte kast met bureau die geschikt is voor elke fase in je leven.

Interieurarchitect Evelyne bij Camber
Evelyne
Interieurarchitect

“De meeste mensen investeren in veelzijdige en neutrale kleuren. Het geeft je echt wel die rust op het einde van de dag. De combinatie wit en beige maakt de ruimtes ook groter en de binnenkant van de kast krijgt vaak ook een lichtere tint. Maatwerk laat dus heel gemakkelijk toe om verschillende kleuren en afwerkingen te combineren.”

Witte dressingkast onder schuinte met draaideuren in slaapkamer

Naast de ‘klassieke’ witte kast zijn knusse, natuurlijke en tactiele materialen duidelijk aan een opmars bezig. Denk aan zwarte kasten voor een moderne en tegelijk intieme sfeer, of fineer van notelaar met een veel warmere en gevlamde look dan de traditionele eik. Een mooi voorbeeld in de slaapkamer is deze aansluitende dressing op maat waar donkere maatkasten in combinatie met houtaccenten gebruikt werden. De dressing in de natuurlijke houttint ‘Vincenza’ zorgt voor optimale rust, terwijl het centrale opberggedeelte mét uitklapbed absolute luxe uitstraalt. Een make-up corner met opberg compartimenten in dezelfde notelaar creëert een mooi volledig geheel. Wat de materialen betreft, was het de intentie om natuurlijke materies op handen te dragen. De kleuren zijn vrij gedempt en rustgevend en het maatwerk dat tot in de puntjes is afgewerkt, blijft je aandacht vasthouden. Het resultaat: een doordachte en praktische indeling op maat van het alledaagse drukke leven. Door daarnaast volop in te zetten op passende accessoires en een maximum aan verborgen opbergruimte, krijg je hier een zeer mooi voorbeeld van ‘quiet luxury’ op maat.