Podcast 3: Opruimen is het nieuwe yoga! Ontdek onze tips & tricks

Deelnemers
 • Xavier Taveirne
  Gepresenteerd door
  Xavier Taveirne
 • Evelyne Deceukelier
  Gast
  Evelyne Deceukelier
  Interieurarchitecte bij Camber
 • Joke Pracitcal
  Gast
  Joke Pracitcal
  Home organizer
Podcast 3: Opruimen is het nieuwe yoga! Ontdek onze tips & tricks

In de 3e aflevering van de Camber Your Home-podcast hebben we het over iets dat niet iedereen prettig vindt, maar ons toch voldoening en rust geeft: opruimen. Uit ons onderzoek met onderzoeksbureau Ivox blijkt dat 8 op 10 Belgen meer rust en minder stress ervaart in een opgeruimde woning.

Toch merken we dat velen moeite hebben met opruimen en niet altijd weten hoe ze eraan kunnen beginnen. In dit artikel delen we dus graag alle opruimtips die interieurarchitecte Evelyne en home organizer Joke tijdens de podcast hebben besproken met onze host.

Home organizing: de weg naar geluk

Het topic van de dag: opruimen. Hoe doe je dat het best, hoe begin je eraan en vooral hoe spendeer je er minder tijd aan. Voor een antwoord op deze vragen nodigden we Joke uit, oprichster van Practical Joke. Als home organizer helpt zij mensen om minder stress en druk te ervaren en meer rust en overzicht te creëren in huis. Zij kijkt hoe ze de kasten én geest van haar klanten kan resetten. De spullen die je echt wil houden krijgen de perfecte plek die ze verdienen.

Joke Practical
Home organizer

“Het is niet mijn bedoeling om mensen meer te laten opruimen. Ik wil hen helpen om minder op te ruimen zodat ze meer kunnen genieten van hun woning.”

Home organizing: voor wie en waarom?

Home organizing is iets waar iedereen baat bij kan hebben, van actieve senioren die verhuizen naar een appartement tot nieuw samengestelde gezinnen.

camber-podcast
Evelyne Deceukelier
Interieurarchitecte bij Camber

Twee gezinnen die plots samenkomen. Een nieuw samengesteld gezin. Dan hebben ze natuurlijk van alles dubbel en dan moet ook daar weer in geselecteerd worden.”

podcast 3 camber your home

De nood aan een opgeruimde en praktisch ingerichte woning is de laatste jaren groter geworden. De leefruimte werd omgetoverd tot werk- en speelplek. Alle spullen die daarbij horen, zoals de laptop en het schoolgerief, werden dan maar gewoon in de kast gepropt. Zo ging niet alleen het overzicht verloren maar werd ook de chaos in ons hoofd alleen maar groter.

Met de juiste opruimtechnieken en opberggewoontes is die chaos verleden tijd. Haal alles uit je kasten en ga stuk voor stuk na of het een plekje moet krijgen. Het is niet de bedoeling om te ontspullen, maar om datgene te selecteren wat het waard is om te blijven. Home organizer Joke gaat dan met jou meedenken hoe je meer overzicht kan creëren. Zo zorg je voor minder balast en meer duidelijkheid.

Joke Practical
Home organizer

“Geef jezelf en de plek die je verdient en geef je spullen de plek die ze verdienen.”

Goede gewoontes creëer je door orde te scheppen in je interieur

Door duidelijkheid te creëren voor het hele gezin en alles een vast plekje te geven, is er meer kans dat iedereen zich eraan houdt. Door op maat te werken en samen op zoek te gaan naar de beste plaats voor dingen waar bijvoorbeeld de kinderen zelf ook bij kunnen zullen ze zelf initiatief nemen.

Hoe heerlijk is het dat je kinderen zelf hun kleren uit hun kast kunnen nemen? Simpelweg omdat het duidelijk is dat alles op die plaats ligt. De kousen bij de kousen, het ondergoed bij het ondergoed.  Ze zullen het niet zoeken op een andere plaats als ze weten dat het daar ligt.

Zo creëer je een soort wisselwerking tussen de beste plek en je spullen. Eens dat duidelijk is, ga je het nergens anders gaan zoeken. Waarom zou het opgeborgen worden op een andere plaats als het evengoed duidelijk kan? Dat geldt voor speelgoed, boeken en zoveel meer. Door te zorgen voor een match tussen de plek waar je het opbergt en wie er bij moet kunnen, schep je orde in je interieur.

Joke Practical
Home organizer

“Een goede gewoonte creëren doe je net door iets dat duidelijk is voor iedereen, die ook op maat is en dat is soms echt ook dat praktische. Zo het opbergen dat ook mogelijk moet zijn voor de kinderen.”

Maak opruimen en je dagelijkse leven eenvoudiger dankzij kasten op maat

Aan het begin van dit artikel gaven we al mee dat 8 op 10 Belgen gelukkig wordt van een opgeruimde woning. Dat bleek uit ons opruimonderzoek dat we vorig jaar uitvoerden omdat we benieuwd waren naar de opberggewoontes van Belgen.

camber-podcast
Evelyne Deceukelier
Interieurarchitecte bij Camber

Opberggewoontes zijn verschillend per gezin: alleenstaande mensen richten hun huis anders in dan gezinnen of nieuw samengestelde gezinnen. Ze kijken elk op hun manier naar hun woning en we gaan dus voor elk afzonderlijk, een goede opbergoplossing bieden.”

Nog een verrassend resultaat was dat de Belg gemiddeld 50 minuten per dag opruimt, wat toch best veel is. Het was duidelijk dat we klanten moesten helpen om minder op te ruimen. Daarbij zijn niet alleen de manier van opruimen en de opberggewoontes belangrijk, maar ook de kasten zelf. Met een kast op maat van jouw spullen en opbergwensen, wordt alles overzichtelijk, heeft alles z’n plek en moet je minder opruimen!

Joke Practical
Home organizer

Je gewoontes bepalen je manier van leven, hoe je je dag start en eindigt. Als je die omzet in een goede, functionele en esthetische kast op maat, wordt je leven een stuk eenvoudiger.”

Waar en hoe moet ik beginnen met opruimen?

Een opgeruimde woning maakt dus gelukkig, maar hoe begin je er het best aan? Home organizer Joke gaf in de podcast enkele handige tips! Eerst en vooral moet je bij alles wat je huis binnenkomt, goed nadenken of het een plekje verdient. Af en toe moet je ook eens alles uit de kast halen en opnieuw beslissen: dat mag weg en dit wil ik houden.

Wanneer je de spullen die je wil houden gaat opbergen, doe dat dan steeds met de techniek van de drie bewegingen in je achterhoofd. Dat wil zeggen, je moet iets kunnen nemen in slechts drie handelingen:

 1. Je opent de kast.
 2. Je haalt het eruit.
 3. Je sluit de kast.

Je mag dus best lui zijn en ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk moeite moet doen. Hoe verder of hoe dieper je iets opbergt in de kast, hoe meer moeite je moet doen om het weer op te bergen.

Zo zijn kasten met lades een echte aanrader! In een lade zie je meteen wat er in zit en kan je alles weer gemakkelijk op dezelfde plek opbergen. Zo hoef je dat ene gezelschapsspel niet onder het andere uit te trekken en blijft alles overzichtelijk opgeborgen!

Wees selectief met wat je in huis haalt en hou vol. Alles wat in de kasten komt verdient die plek. Daarvan moet je overtuigd zijn: dit wil ik houden.

Tot slot: prop niet alles vol! Geef ruimte aan je spullen in de kasten. Zo zal je gemakkelijker iets vinden en weer op dezelfde plek opbergen.

De volledige podcast kan je beluisteren op SpotifyApple podcastPodcast addictGoogle Podcast of op onze podcast pagina.

Wil jij ook meer rust en minder stress in je huis én hoofd? Onze interieurarchitecten helpen je graag door de ideale opbergoplossingen op maat te ontwerpen. Maak gerust een afspraak in één van onze showrooms voor een vrijblijvend gesprek en een offerte op maat.