De 5 beste opruimtips voor het nieuwe jaar

In dit artikel vind je de 5 beste tips van onze home organizer voor een opgeruimd 2021. Pas deze tips toe en geniet het hele jaar door van huis dat er netjes bij ligt!

Opruimen tip home organizing op maat camber

Tip 1: 3 belangrijke stappen voor een efficiënte opruimfase

Begin het jaar goed en volg deze 3 cruciale maar eenvoudige stappen voor een snel en efficiënte opruimbeurt. Voor de eerste tip gebruiken we als voorbeeld van de slaapkamerkast,waar snel een rommelboel in kan ontstaan..

1. Verzamelen per categorie

De eerste stap is de kast leegmaken! Zo krijg je een beeld van al de spullen die in de kast liggen. Jassen, kleren, accessoires, sportartikelen, allerlei tassen …: sorteren is de boodschap!  Gedaan? Verzamel dan alles per categorie. Je hebt nu een totaalbeeld van alles wat in deze kast een plekje moet krijgen.

Opruimen tip home organizing op maat camber

2. Sorteren en beslissen

Alles uit de kast gehaald en verzameld per categorie? Dan kan je nu overgaan naar de sorteerfase! Leg aan de ene kant wat je wil houden en aan de andere kant wat je wil doorgeven of weggooien.

Maar hoe beslist je iets bij te houden of weg te gooien? Het is belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt: Is dit voorwerp in goede staat? Gebruik ik het regelmatig? Ben ik er tevreden over? Moet ik dit echt bijhouden? Als het antwoord op al deze vragen ja is, kan je het voorwerp houden. Zo niet, doe je het voorwerp weg.

3. Opbergen en organiseren

Eens de sorteerfase is afgerond, blijven enkel de spullen en kleren over die je in de kast moet opbergen. Je moet dus voor ieder item een plekje vinden in functie van het gebruik (dagelijks of sporadisch). De jeans die je regelmatig draagt, moet je dus gemakkelijker uit de kast kunnen halen dan de skivest die je maar één week per jaar nodig hebt. Tijd voor actie!

Resultaat? Een opgeruimde kast zodat je in een vingerknip vindt wat je nodig hebt.

Opruimen tip home organizing op maat camber

Tip 2: De techniek van drie bewegingen

De tweede tip helpt je de voorwerpen die je vaak gebruikt binnen handbereik te houden. Dit noemt men de techniek van 3 bewegingen! Voor deze tip nemen we de dressingkast als voorbeeld.

Organiseren in functie van gebruik

Het principe is eenvoudig: de voorwerpen die je dagelijks gebruikt, moeten toegankelijk zijn in maximum 3 bewegingen. Je vindt deze voorwerpen dus steeds binnen handbereik en krijgt de gewoonte om ze na gebruik terug te leggen.

Opruimen tip home organizing op maat camber

De dressing als voorbeeld

Je hebt het moeilijk om jouw dressing op orde te houden? Is het iedere ochtend een rush waarbij je veel tijd verspilt bij het zoeken naar 2 identieke kousen? Pas dan de eerste tip toe. Sorteer jouw kleren en leg ze vervolgens op categorie zodat je alles steeds bij de hand hebt. Leg ondergoed bijvoorbeeld in één lade zodat je ‘s ochtends niet meer hoeft te zoeken! Een kleine tip: de lades met compartimenten zijn superhandig en geven een plekje aan al jouw accessoires.

Resultaat? Een ordelijke dressing met een plekje voor al jouw kleren en accessoires zodat je je ‘s ochtends nooit meer hoeft te haasten.

Opruimen tip home organizing op maat camber

Tip 3: Een opgeruimde vestiaire voor het hele gezin

U bent nu helemaal vertrouwd met de techniek van 3 bewegingen. Aarzel niet om deze tip ook toe te passen voor de vestiaire. In de inkomhal en vestiaire kan je immers heel wat spullen herbergen die anders in huis zouden rondslingeren! Zo hebben kinderen na schooltijd vaak de gewoonte om hun jassen en boekentassen te laten rondslingeren in plaats van ze aan de kant te zetten.

Hoe ziet de ideale vestiaire eruit? Volgens onze interieurarchitecten mogen 2 zaken niet ontbreken:

  • Een hangroede: Pas de hangroede aan zodat deze op de hoogte van de kinderen hangt zodat iedereen zijn jas gemakkelijk kan weghangen.
  • Een laag opbergmeubel: Perfect voor schoenen, sjaals en handschoenen en als zitbank bij het aan- en uittrekken van de schoenen!

Onze home organizer geeft een kleine extra tip voor de vestiaire: Geef elke lade van een laag opbergmeubel een verschillende kleur. Zo kan ieder gezinslid zijn eigen lade uitkiezen.

Resultaat? Een opgeruimde en georganiseerde vestiaire die voor het hele gezin structuur brengt in de ochtend!

Opruimen tip home organizing op maat camber

Tip 4: Opruimen met de kids is belangrijk!

Nu de vestiaire er netjes bijligt en alle kinderen gemakkelijk zelf hun jassen kunnen opbergen is het tijd om dewoonkameronder handen te nemen!

We weten het allemaal: kinderen spelen graag dicht bij je in de woonkamer maar houden er ook van om hun speelgoed te laten rondslingeren op hun favoriete speelplek!

Opruimen in zo weinig mogelijk bewegingen!

Hoe kan je ervoor zorgen dat kinderen zelf hun speelgoed opruimen? Door kasten te plaatsen die op maat zijn van hun én hun speelgoed. Bovendien kan je ook hier de techniek van 3 bewegingen toepassen: kinderen moeten hun speelgoed opbergen in zo weinig mogelijk bewegingen.

Opruimen tip home organizing op maat camber
  • Voorzie opbergruimte op maat van iedere speelgoedcategorie (autootjes, poppen, gezelschapspelletjes …).
  • Combineer laden en legplanken in diverse afmetingen. Knuffels en poppen zal je immers ergens anders opbergen dan de gezelschapsspelletjes en boeken van jouw kind.
  • Kleine tips van onze interieurarchitecten: Voorzie grote, diepe lades onderaan het TV-meubel. Zo kan elk kind hier gemakkelijk speelgoed in kwijt.

Ruim elke dag samen op!

Een andere tip van onze home organizer is om iedere avond samen met jouw kinderen de woonkamer op te ruimen. Zo leer je kinderen om van opruimen een gewoonte te maken.

Resultaat? Een opgeruimde woonkamer van zodra de kinderen in bed liggen. Je kan dus in alle rust genieten van een gezellige avond!

Opruimen tip home organizing op maat camber

Tip 5: Een opgeruimd bureau

De laatste tip helpt je om jouw bureau netjes te houden! Werknemer, zelfstandige of student: iedereen heeft nood aan een georganiseerd bureau. Ontdek hier de oplossingen en tips van onze home organizer.

Organiseer jouw bureau

We hebben allemaal wel een bureaulade die we moeilijk open krijgen omdat ze zo vol zit! Balpennen, perforators, markeerstiften en passers liggen kriskras door elkaar, maar ook een zonnebril of een horloge dat je niet meer gebruikt vind je hier. Om orde op zaken te stellen, raden wij aan om de 3 belangrijke stappen voor een efficiënte opruimfase (tip 1) toe te passen: verzamelen – sorteren – opbergen. Klaar? Voorzie dan een lade met compartimenten die is afgestemd op al het bureaumateriaal dat je regelmatig gebruikt.

Opruimen tip home organizing op maat camber

Breng papierwerk op orde

Nu het bureaumateriaal zijn plekje heeft, is het tijd om papierwerk onder handen te nemen. We weten het allemaal: papieren stapelen zich snel op en mappen blijven rondslingeren op het bureau. Daarom adviseren onze interieurarchitecten om legvlakken te voorzien met een hoogte van 33 cm. Waarom? Om de eenvoudige reden dat dit de gemiddelde hoogte is van de mappen die het vaakst gebruikt worden.

Bovendien is het handig om te weten welke administratie je zeker moet bijhouden en voor hoelang. De jaarlijkse verzekeringspapieren hoef je slechts één jaar bij te houden terwijl je belastingpapieren 5 jaar in jouw bezit moet hebben.

Opruimen tip home organizing op maat camber

Je weet het nu wel dat er diverse eenvoudige tips zijn om elk huis op orde te houden. Dankzij de beste tips van onze home organizer en onze opbergoplossingen op maat wordt opruimen kinderspel.

Dus tijd om in actie te schieten! Aarzel niet om een afspraak te maken met onze interieurarchitecten en na te denken over de meest geschikte opbergoplossingen die zijn afgestemd op jouw interieur én jouw nieuwe opruimgewoontes!