8 slimme tips voor kasten onder een schuin dak

kasten onder schuin dak bagage

De zolder: een ruimte die, omwille van de schuine wanden, vraagt om het échte maatwerk. Maar met welke zaken moet je rekening houden om mooie en praktische kasten onder schuin dak te plaatsen?

Ontdek in dit artikel 8 essentiële en handige tips voor een slimme en perfecte inrichting onder een schuine wand of dak!

zolder inrichten kinderkamer op maat camber

1. Alles blijft toegankelijk dankzij kasten onder schuin dak

Eén van de meest voorkomende fouten bij de ruimte-indeling onder een schuine wand is het slechte gebruik van de beschikbare plaats. Het is immers belangrijk om de toegankelijkheid voor ogen te houden en dus goed na te denken over inrichting van de ruimte.

Onze interieurarchitecten denken samen met jou mee hoe we ruimte zo optimaal mogelijk kunnen inrichten met kasten onder een schuin dak. Kies bijvoorbeeld een schuiflade onderaan in de kast – zelfs verborgen achter de deuren – om gemakkelijk toegang te hebben tot die specifieke ruimte. Een andere vernuftige optie is het uittrekbare legvlak: een lichte aanraking met de vingertoppen bied je gemakkelijk toegang tot al jouw schoenen. Je rug zal je eeuwig dankbaar zijn!

Nog een handige tip om de ruimte optimaal te benutten: maatkasten met schuifdeuren. In tegenstelling tot de standaard openzwaaiende deuren, kan je met . Daardoor kan je andere meubels, zoals je bed, gerust dicht tegen de kasten onder schuin dak plaatsen en deze nog steeds openen.

kasten onder schuin dak bagage

2.  Optimale opbergruimte!

We horen vaak de vraag van klanten hoe ze de ruimte onder een schuine wand het best kunnen inrichten. Wel, je kan de ruimte onder een schuin dak het beste benutten door gebruik te maken van de diepte en ingebouwde kasten te plaatsen.

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen voor een inbouwkast met dubbele dieptes: hangruimte vooraan en een systeem met legvlakken achteraan. Gedaan met ieder seizoen je kledingskasten volledig opnieuw in te richten. Je hoeft je kleren van het moment alleen maar naar voren te verplaatsen: in de zomer je jurkjes en in de winter je jassen en sweaters. Praktisch, toch?

Of denk aan een schuifdeur in de achterwand van de kasten onder schuin dak om geheime of niet gebruikte spullen te verbergen! Zo kan je gemakkelijk je reiskoffers opbergen, die anders het hele jaar door de ruimte onnodig rommelig maken.

kasten onder schuin inrichten dressing

3. De gepaste verlichting

Wat bij de inrichting van inbouwkasten vaak verwaarloosd wordt en toch essentieel is, is de verlichting. Vergeet losse spots, kies voor led. Los natuurlijk van het esthetische effect, is verlichting praktisch! Led verlichting is een ideale keuze voor meubelen. Verlichting die ingebouwd is in de bovenste legvlakken bied je een buitengewoon comfort zodra je de deuren opent. Denk ook voor een boekenkast of een open kast– zonder deur – aan een decoratieve ledverlichting om je voorwerpen of boeken met een simpele handbeweging in de kijker te zetten! Een goed geplaatste sensor en klaar is Kees.

kasten op maat onder schuin dak slaapkamer uitklapbed

4. Dressing, bureau, boekenkast onder een schuin dak!

Mogelijkheden genoeg om de ruimte onder een schuin dak in te richten. Beperk je niet tot “eenvoudige” inbouwkasten. Maak van deze ruimte wat je maar wilt! Ga voor een volledige dressing op maat gecombineerd met legvlakken om voorwerpen uit te stallen, een ingebouwde boekenkast, een opklapbed, een bureau op maat, … Alles is mogelijk!

Door optimaal gebruik te maken van de plaats onder het schuine dak, kan je je ruimte zelfs meerdere invullingen geven. Denk maar aan een slaapkamer met dressing, bureau én gezellige tv-hoek. Ons zou je nooit nog terug beneden zien!

kasten op maat bureau onder schuin dak

5. Een lichte kleur op de muren en plafond

De vijfde tip is een decoratietip! Een schuin wand kan een ruimte als snel veel kleiner doen lijken. Kasten onder schuin dak plaatsen is al één oplossing om een maximaal aan oppervlakte te behouden, maar er is nog een tweede trucje dat de ruimte zelfs kan vergroten: lichte kleuren. Wit, beige of pasteltinten zullen je zolder optisch vergroten! Schilder daarom zowel de muren, als het plafond in een lichte kleur. Door ook een lichte vloer te leggen vergroot je het effect nog meer!

inbouwkast scuin dak slaapkamer op maat

6. Daglicht is je beste vriend

Naast inbouwkasten plaatsen en de ruimte in een lichte kleur verven, is zoveel mogelijk daglicht binnenlaten nog een tip om een ruimer gevoel te creëren op zolder. Kies daarom voor minstens twee dakramen, een extra groot raam of dakkapel. Door de laatste optie ontstaat er zelfs effectief meer ruimte. Een slimme investering dus. Door het extra daglicht heb je ook altijd een uitstekend zicht op je spullen in de kasten onder het schuine dak!

slaapkamer op maat inrichten camber

7. Spiegeltje, spiegeltjes aan de (kasten) wand

Ben je van plan om je zolder in te richten als slaapkamer, dressing, of misschien als fitnessruimte? Denk dan ook zeker aan een spiegel. Het is namelijk nog een manier om de zolder te vergroten. Het extra daglicht dat binnenschijnt door je dakramen weerkaast op de spiegel. Hoe groter de spiegel, hoe groter de ruimte zal lijken!

Wanneer je voor maatkasten van Camber kiest, kun kiezen om de spiegel op de muur of zelfs op de inbouwkasten te laten plaatsen. Super handig en nog eens extra plaatsbesparend! Je wint extra ruimte om te bewegen of om andere meubels te plaatsen.

zolder slaapkamer opbergruimte kasten op maat Camber master bedroom

8. Benut elke cm²

Het belangrijkste advies ten slotte is het optimaal benutten van de hele ruimte, van helemaal in de nok van het dak tot de kleinste spatie onderaan de schuine wand. Denk aan een volledige optimalisering van de ruimte en plaats kasten onder schuin dak. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar vaak wordt de zolderkamer zo ingericht dat er niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de totale oppervlakte onder de schuinte. Die niet gebruikte ruimten zijn verloren! Alleen met een oplossing op maat kan je de kleinste ruimte rendabel maken.

bureau onder het dak op maat velux Camber

Wil je graag aan de slag met onze tips en van je zolder eindelijk de dressing van je dromen, een rustgevende slaapkamer, een motiverende werkplek, of ze allemaal maken? Bezoek dan zeker één van onze showrooms voor meer advies over onze kasten onder schuin dak. De interieurarchitecten van Camber stellen met plezier een gratis offerte op maat voor jou samen!