Hoe kleine ruimtes inrichten? Kinderspel met deze 20 tips!

ruimte onder trap

Het is een trend die al enkele jaren in opmars is: onze woningen worden kleiner. We gaan dan ook alsmaar vaker de uitdaging aan om ook kleinere ruimtes slim in te richten. Een kleine ruimte inrichten is geen eenvoudige klus, maar met behulp van maatwerk komen ook deze ruimtes volledig tot hun recht.

Lees hier onze 20 ideeën om je kleine ruimtes optimaal in te richten met maatkasten!

kleine ruimtes inrichten woonkamer op maat

1.  Kleine woonkamer inrichten

Een kleine woonkamer inrichten is echt geen onmogelijke opdracht. Met maatkasten van Camber is het makkelijker dan je denkt. We bewijzen het je graag.

Om een kleine woonkamer toch zo groot mogelijk te doen lijken, is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk losstaande meubels plaatst en zo veel mogelijk in de hoogte werkt. Eén van de mogelijkheden is een volledige tv-wand op maat. Dit creëert ongelooflijk veel opbergruimte en zorgt ervoor dat je in de rest van living extra veel plaats en beweegruimte behoudt.

Je kan van dit tv-meubel op maat trouwens ook een multifunctioneel meubel maken: je kan er een boekenkast en uitklapbaar bureau in integreren en zelfs de televisie in verstoppen wanneer je hem niet gebruikt!

kleine ruimtes inrichten woonkamer inrichten zwarte en witte kasten op maat camber

2.  Dressing in een kleine ruimte

Droom je van een eigen kledingparadijs, maar denk je niet voldoende plaats te hebben in huis om een dressing te creëren? Met maatwerk van Camber kan je ook een kleine ruimte inrichten als dressingkamer!

Of het nu gaat om een klein hoekje in de gang, een kleine bergruimte of de ruimte onder de trap: je kan bijna overal een dressing op maat installeren.

Bekijk zeker deze kleine dressing van Marie in Antwerpen eens voor extra inspiratie en droom alvast weg over je eigen dressing!

kleine ruimte inrichten dressing

3.  Kleine ruimte inrichten als home office

Nood aan een apart werkplekje waar je je homeworking dagen kan doorbrengen, maar denk je daar niet de ruimte voor te hebben? Wellicht vind je hier samen met onze interieurarchitecten wel een oplossing voor!

Heb je nog een klein hoekje of ruimte in huis die je nog geen invulling hebt gegeven? Dan is deze ideaal voor jouw home office. Met een bureau op maat kan je ook een kleine ruimte inrichten als een ideale en comfortabele werkplek.

Je kan bijvoorbeeld een apart hoekje in de gang perfect inrichten als thuiswerkplek mét opbergruimte. We kunnen een ingebouwde kast plaatsen met uitklapbaar bureau, waardoor je de ruimte door de dag als werkplek kan gebruiken en je ’s avonds alles kan opbergen achter gesloten deuren.

kleine ruimtes inrichten bureau

4.  Uitklapbed

Een opklapbed op maat is een slimme keuze in een kleine logeerkamer voor vrienden en familie. Zo kan je de kamer blijven gebruiken wanneer je geen gasten hebt. Als je bovendien kiest voor een opklapbed in de hoogte, kun je de ruimte in nog geen 10 seconden omtoveren van een bureau tot een slaapkamer! Je krijgt dus een multifunctionele ruimte waar je vrienden of kleinkinderen in het weekend kunnen logeren! Kortom, maatwerk biedt  alleen maar oplossingen.

kleine ruimtes inrichten uitklapbed slaapkamer

5.  Kleine berging inrichten

Wil je het liefst al je voorraad, poetsgerief, wasmachine én droogkast opbergen in de berging, maar is die redelijk klein? We got you covered! Wij kunnen een kleine ruimte inrichten als berging op maat!

Samen met onze interieurarchitecten kan je een hele kastenwand ontwerpen, met op maat gemaakte kasten voor je wasmachine en droogkast, compartimenten voor je wasproducten en voorraad en zelfs een inklapbare strijkplank. Ze kunnen de kleine ruimte ook ergonomisch inrichten en de toestellen hoger plaatsen voor een optimaal gebruiksgemak.

kleine ruimte inrichten berging Camber kasten op maat

6.  Multifunctionele kast

Een multifunctionele kast is een andere manier om de kleine ruimtes in huis optimaal te benutten. Dankzij maatwerk kunnen alle gewenste meubels worden gecombineerd tot één kast! Boekenkast, bed, tv-meubel, bureau en dressing … Met maatwerk zijn de mogelijkheden eindeloos!

kleine ruimte inrichten uitklapbed op maat

7.  Kleine slaapkamer inrichten

Een kleine ruimte inrichten als slaapkamer? Geen probleem! Je hoeft echt niet te kiezen voor een kleiner bed wanneer je een kleine slaapkamer hebt. Ga gerust voor een groot tweepersoonsbed! Andere meubels, zoals nachtkastjes en een bombastische kleerkast laat je dan weer beter wel achterwege in de slaapkamer.

In de plaats daarvan kan je een hoofdeinde op maat laten maken. Dat kan je gebruiken als nachtkastje en extra opbergruimte. Je kan in de kleine slaapkamer zelf nog inbouwkasten voorzien om je kleding op te bergen of je kan ook een dressing installeren in de gang om plaats te besparen.

Wil je een kleine slaapkamer bij je thuis inrichten als logeerkamer? Ga dan voor een opklapbed!

kleine ruimtes inrichten praktisch hoofdeinde op maat Camber

8.  Uittrekbaar bureau

Je wilt een home office integreren in de woonkamer, maar een bureau neemt te veel ruimte in beslag? Ga creatief om met de beschikbare ruimte en kies voor een uittrekbaar bureau om een kleine ruimte in te richten: zo kun je je werkplek en al je werkbenodigheden verbergen en hoef je deze niet telkens te verhuizen.

kleine ruimtes inrichten uittrekbaar bureau

9.  De ruimte onder de trap

In een kleine woning wordt liefst elke vierkante centimeter benut. De lege ruimte onder de trap wordt al te vaak over het hoofd gezien en dus niet gebruikt, terwijl deze plaats net een waaier aan opbergmogelijkheden biedt. Dankzij maatwerk kun je deze kleine ruimte inrichten als vestiaire of zelfs als bureau.

kleine ruimte inrichten witte ruimte onder trap

10.  Kleine inkomhal inrichten

Heb je een kleine inkomhal en is het een uitdaging om er de jassen en winteraccessoires van het hele gezin op te bergen? Maak kom af met de kapstok en schoenenrek en ga voor een vestiaire op maat! Zo is het altijd fijn thuiskomen.

kleine ruimtes inrichten zwart halkast meubels op maat camber

11.  Spiegel op de deuren 

“Het verschil zit in de details.” Dit populaire gezegde heeft nog meer betekenis wanneer we het hebben over de optimalisering van ruimtes! Zo kunnen slim geplaatste spiegels een ruimte meteen veel groter doen lijken! Vergeet staande spiegels en kies voluit voor een spiegel die rechtstreeks op de deuren van de dressing hangt.

kleine ruimtes inrichten met spiegels

12.  Lades onder het bed

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar ook de ruimte onder het bed kun je optimaliseren. Er zijn twee opties: enerzijds eenhandig laden systeem met daarin een tweede matras, zodat je kinderen vriendjes kunnen uitnodigen voor een logeerpartijtje. Anderzijds kan je kiezen voor makkelijk bereikbare extra opbergruimte in vorm van lades.

inrichting tienerkamer op maat Camber

13.  Maatkasten met dubbele diepte

Om de diepe ruimtes beter te benutten, ontwerpen onze interieurarchitecten kasten met een dubbele diepte, dat wil zeggen: vooraan hangroedes en achteraan legvlakken. Vooral voor kasten zoals een dressing en een vestiaire benut je zo de ruimte voor je kleding ten volle naargelang elk seizoen. Dankzij de dubbele diepte kun je je kleren die je dit seizoen draagt vooraan leggen en je winterkledij berg je dan weer eenvoudig achteraan op. Een kleine ruimte inrichten als een dressing of vestiaire is dus perfect mogelijk.

inrichting kasten kleine ruimtes op maat camber

14. Opbergruimte rond de deur

Je verwacht het misschien niet, maar ook rond de deur kun je zaken opbergen. Dankzij maatwerk kun je links, rechts of zelfs boven de deur opbergruimte voorzien waar je je boeken, TV en favoriete decoratie in kwijt kunt.

kleine ruimtes inrichten boekenkast op maat gemaakt Camber

15.  Zitbankje met extra opberglades

Een zitbankje met lades kan als extra opbergruimte dienen in de dressing, de vestiaire of als uiteinde van het bed in de slaapkamer. Het bankje kan als zitmeubel én als opbergkast dienen. Nog een eenvoudige en efficiënte manier om plaats te besparen!

Vestiaires bureau dressing kasten op maat camber

16.  Maatkasten met schuifdeuren

Nog een handige tip is je kleine ruimte inrichten met maatkasten met schuifdeuren in plaats van draaideuren. Schuifdeuren zijn een manier om een kleine ruimte optimaal te benutten. Deze handige, praktische en geruisloze deuren kunnen makkelijk in een smalle ruimte worden geïnstalleerd. Bovendien kun je dankzij een waaier aan kleuren en materialen zoals gekleurd glas een mooie én praktische oplossing ontwerpen.

inrichten witte dressing kast op maat camber

17.  Gebruik lichte kleuren

Een handig trucje om een kleine ruimte groter te laten lijken is door met lichte kleuren te werken. Verf de muren en het plafond bijvoorbeeld in het wit en kies ook een lichte kleur voor de vloer. Voor de inbouwkasten raden we dezelfde lichte kleur aan als de muur, om één helder en strak geheel te creëren en de kasten als het ware te laten verdwijnen in de muur.

grote vestiaire halkast op maat camber

18.  Kies voor minimalistische maatkasten

Zoals we net al zeiden, raden we voor een kleine ruimte aan om maatkasten in een lichte kleur te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld een hele muur in de gang, van plafond tot de muur, voorzien van greeploze witte maatkasten. De kasten verdwijnen daardoor als het ware in de muur.

Verder raden onze interieurarchitecten ook aan om in kleine ruimtes niet te veel decoratie te plaatsen om de ruimte licht te houden.

Vestiaire halkast kleine ruimtes inrichten op maat camber

19.  Plaats een scheidingswand

Je kan een kleine ruimte ook optimaal inrichten door een op maat gemaakte scheidingswand te plaatsen. Zo kan je van één vertrek bijvoorbeeld een slaapkamer én bureau maken. En de scheidingswand zelf kan gebruiken als boekenkast en er al je documenten, mappen en boeken in opbergen. Super handig!

kleine ruimtes inrichten camber appartement aan zee ruimte opdelen

20.  Ingebouwde kasten met ingebouwde verlichting

Niet alleen de kleuren van de inbouwkasten en de muren, maar ook de verlichting is essentieel bij de inrichting van een kleine ruimte. Daglicht is natuurlijk de beste verlichting, maar als het niet mogelijk is om een groot raam te plaatsen, hebben we voor jou de perfecte oplossing: ingebouwde led-verlichting. Hoe meer lichtpunten in de ruimte, hoe beter. Houd het dus niet enkel bij plafondverlichting, maar voorzie led-verlichting in je maatkasten.

kleine ruimtes inrichten Meubel TV op maat Camber

Wil je bij je thuis een kleine ruimte inrichten? Onthoud dan dat maatwerk eindeloos veel oplossingen biedt om de ruimte in je huis, studio of appartement zo optimaal mogelijk te benutten. Neem gerust contact op met onze interieurarchitecten voor advies op maat en een vrijblijvende offerte!