Podcast 4: Kleiner én slimmer wonen, noodzaak of trend?

Deelnemers
 • Xavier Taveirne
  Gepresenteerd door
  Xavier Taveirne
 • Evelyne Deceukelier
  Gast
  Evelyne Deceukelier
  Interieurarchitecte bij Camber
 • Joleen
  Gast
  Joleen
  Tevreden Camber-klant
Camber podcast maatkasten
Podcast 4: Kleiner én slimmer wonen, noodzaak of trend?

In de 4e aflevering van onze Camber Your Home-podcast gaan we dieper in op een trend die we al in de vorige afleveringen hebben aangehaald: kleiner wonen, ook wel ‘Smart Living’ genoemd. Steeds meer mensen gaan kleiner bouwen en wonen en jij misschien ook. Maar hoe doe je dat met behoud van een ruimtelijk gevoel en comfort? Met praktische oplossingen kun je je kleine woning heel efficiënt inrichten. Dat ontdek je in deze aflevering met onze host Xavier, interieurarchitecte Evelyne en interieurliefhebber Joleen die zelf kleiner is gaan wonen met haar gezin.

gast podcast
Joleen
Tevreden Camber-klant

“Een nieuwe woning bouwen en meer beton wilden we vermijden. Toen we ons oog lieten vallen op een kleinere woning op een toplocatie wisten we dat de inrichting een uitdaging zou zijn. Dankzij Camber hebben we de ruimtes optimaal kunnen benutten en alle buitenruimte kunnen behouden, zonder uitbouw.”

Waarom gaat de Belg kleiner wonen?

Kleiner wonen is een nieuwe trend, maar is het een bewuste keuze of zijn we vandaag genoodzaakt om kleiner te bouwen? Volgens interieurarchitecte Evelyne is het een combinatie van beiden. Enerzijds, zijn er mensen die effectief kleiner moeten bouwen omdat nieuwbouwprojecten minder groot zijn. Anderzijds, zijn er mensen die de stap bewust zetten om bijvoorbeeld hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ga je kleiner wonen? Ga dan slim om met de ruimtes en kies voor maatwerk om elk plekje optimaal te benutten.

camber podcast dressing op maat

Kleiner gaan wonen: hoe doe je dat nu het best?

In de eerste plaats moet je zelf goed nadenken over hoeveel ruimte je echt nodig hebt. Dit is afhankelijk van het aantal personen in je gezin en de beschikbare plaats die je nodig acht in je (toekomstige) woning. Je moet deze ruimte dus efficiënt inrichten en goed nagaan wat je echt nodig hebt.

Je start best met home organizing, waar we het in aflevering 3 van onze podcast over hebben gehad samen met Home organizer Joke. Zo moet je enkel opbergruimte voorzien voor de spullen die een plekje verdienen. Die ruimte laat je het liefst op maat maken van je spullen en van de plaats waarover je beschikt. Zo wordt elk hoekje en kantje optimaal benut en behoud je toch het ruimtegevoel in je kleinere woning. Bovendien kan je zo ook verschillende functies combineren in éénzelfde ruimte.

 • vestiairekasten meubels op maat onder schuinte Camber
 • witte vestiairekasten meubels op maat Camber
 • vestiairekasten meubels ladden op maat Camber
 • grote vestiairekasten meubels op maat Camber
gast podcast
Joleen
Tevreden Camber-klant

Camber gaat echt heel slim te werk, kabels worden weggewerkt en mijn bureau is een hele strakke ruimte. Ik kan ’s avonds mijn laptop dichtklappen, opbergen en alles is netjes.”

In de woning van Joleen en haar gezin was de leefruimte beperkt en waren er hoekjes die op het eerste gezicht geen nuttige functie konden hebben. Met de hulp van Camber hebben ze de leefruimte kunnen omtoveren tot een ruimte met een open gevoel, gezellige eetplek, speelhoek en zicht op de prachtige tuin. In hun woning van 120m² heeft Camber bovendien ook een bureau en ruime dressing kunnen realiseren. Wat eerst niet helemaal haalbaar leek, is toch gelukt ondanks de beperkte plaats die ze hadden in huis.

camber podcast kasten op maat
gast podcast
Joleen
Tevreden Camber-klant

“We hebben alle zaken die voor ons belangrijk zijn, zoals een speelhoekje, bureau en dressing, aan de Camber-interieurarchitecte voorgelegd en zij heeft mee gezocht naar hoe we dat konden realiseren in onze kleinere woning.

Hoe kun je een kleine ruimte inrichten?

Of het nu gaat om een kleine leefruimte, inkomhal, logeerkamer of een andere ruimte, dankzij slimme maatkasten kun je er toch iets functioneels en sfeervols van maken met behoud van een ruimtelijk gevoel.

In de woning van Joleen werd een driehoekige inham in de leefruimte gebruikt om extra ruimte te voorzien voor een kast op maat. Dit werd de speelhoek van Lune. Zo werd de ‘verloren’ hoek een uniform geheel dat perfect past bij de rest van de ruimte. Een slimme tip van interieurarchitecte Evelyne is om open nissen toe te voegen aan de kasten. Zo behoud je het dieptegevoel en versterk je het ruimtegevoel.

De overloop tussen de verschillende kamers op de eerste verdieping werd ingericht als aangename bureauruimte. Zo werd de verbinding met de andere ruimtes behouden maar kregen ze toch een toegewijde bureauruimte.

 • woonkamer kasten op maat
 • nis op maat
 • camber podcast klant
gast podcast
Joleen
Tevreden Camber-klant

“De vorige eigenaars zijn ook eens komen kijken en zeiden dat ze er eigenlijk zelf hadden kunnen blijven wonen met deze inrichting.

Heb je een kleine ruimte vrij en wil je die als logeerkamer inrichten? Door een bed centraal te plaatsen in de kamer wordt alle ruimte meteen ingenomen, kun je er geen andere functie aan geven en wordt de kamer bijgevolg amper gebruikt. De oplossing? Een opklapbed op maat met een werkvlak aan de buitenzijde. Wanneer het bed dan is dichtgeklapt, kan je de ruimte ook gebruiken als home office, strijkkamer of hobbyruimte.

Ook met ‘verloren ruimtes’ kan je meer dan je denkt. De plaats onder de trap of onder de schuinte op zolder kan je optimaal benutten. Of maak gebruik van een kast met dubbele diepte en gebruik de ruimte achter een kast om extra opbergruimte te creëren die anders verloren zou gaan.

camber-podcast
Evelyne Deceukelier
Interieurarchitecte bij Camber

“We gaan altijd ter plaatse om de leefsituatie te bekijken en alle wooneisen met de klant te bespreken.”

 • camber podcast uitklabed
 • zwarte kast op maat
 • bed op maat camber
 • moderne uitklapbed op maat

De meerwaarde van een interieurarchitect

De interieurarchitecten van Camber gaan verder dan enkel een concept. Ze graven dieper en kijken naar wat jij wil en wat je in je kast kwijt moet. Ze hebben een toverdoos vol met zaken waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had.

Zo zorgen ze er in de dressing bijvoorbeeld voor dat de binnenkant van de kast optimaal ingericht is met uittrekbare hangroedes, extra legplanken, ledverlichting en lades op maat zodat de kast echt op maat van jouw wensen en spullen is.

In de dressing van Joleen ging onze interieurarchitecte na hoe ze graag zaken opbergt. Hangt ze broeken liever op? Hoeveel ruimte is er nodig om lange kleedjes op te hangen? Hoe bergt ze laarzen op? Ook de binnenkant van de kast moet gepersonaliseerd en functioneel zijn.

Bij Joleen dacht de interieurarchitecte er bijvoorbeeld aan om de platenspeler een plekje te geven in de leefruimte. Ze zorgde voor een ingewerkt stopcontact en een plekje voor de de platen in open nis van de kast.

Photo STYN.be (c)

Beluister de volledige aflevering van de Camber Your Home-podcast via Spotify of YouTube.

Wil je graag meer advies en inspiratie voor je kleine(re) woning? Lees dan zeker ons artikel met 20 ideeën voor de inrichting van kleine ruimtes, of maak een afspraak in één van onze showrooms. Onze interieurarchitecten luisteren graag naar jouw wensen en geven je vrijblijvend advies.