Home organizing: meer ruimte en tijd met een opgeruimd huis

In deze ongewone periode bent u veel meer thuis dan gewoonlijk. Gebruik deze tijd om de vergeten of niet gebruikte hoekjes in huis op te zoeken om ze optimaal te benutten en dus rommel uit de weg te gaan. 

Sinds het begin van de quarantainemaatregelen wordt de organisatie van ons huis(houden) serieus op de proef gesteld: laptops, schoolboeken en spelletjes van de kinderen; de hele inboedel van uw werkplek die nu naar uw woonkamer is verhuisd; de karrenvrachten aan boodschappen om de shoppingtrips te beperken. Een huis zou voor minder uit z’n voegen barsten. Tenzij u de minutieuze opruimstrategie van opbergspecialist Camber toepast. Rust in uw huis en hoofd gegarandeerd!

Stappenplan voor een efficiënte opruimbeurt

Ga voor een succesvolle aanpak slechts één kamer per keer te lijf. Pas vervolgens in elke ruimte dezelfde strategie toe: verzamelen – sorteren – opbergen.

  • Verzamel alle spullen per categorie in het midden van de kamer zodat u voldoende plaats hebt voor de volgende stap.
  • Sorteren en beslissen. Ga stuk voor stuk door de stapel en verdeel de spullen in kleinere stapeltjes met de volgende categorieën: wat houdt u bij; wat gooit u weg; en wat geeft u weg? Wacht niet te lang met het weggooien en weggeven van spullen die u niet meer gebruikt, want van uitstel komt in dit geval vaak afstel.
  • Opbergen en organiseren. Leg de spullen die u bijhoudt op een vaste plek.

Reorganiseer uw leefruimtes

Inkomhal

Plaats in de vestiaire een hangroede of kapstok op hoogte van uw kinderen. Zo kunnen ze bij het binnenkomen meteen zelf hun jasjes aan de haak hangen. Denk ook aan een zitmeubel met onderin opbergruimte zodat de schoenen meteen op de juiste plaats liggen.

Bureau

Zet dezelfde spullen bij elkaar: mappen bij mappen, pennen bij pennen, elektronica bij elektronica ... en leg alles in lades met compartimenten zodat niets door elkaar geraakt. Zorg voor uniformiteit in uw mappen, dit zal veel rustiger ogen. Plaats uw printer op een uittrekbaar legvlak onder uw bureau - of nog beter: kies voor een bureau op maat zodat er geen kostbare plaats ingenomen wordt. Maar u kunt ook kiezen voor een bureau dat u kunt delen met de kinderen terwijl u aan het telewerken bent.

Woonkamer

Kinderen in huis? Voorzie grote opbergbakken die de grillige vormen van het speelgoed de baas kunnen en plaats ze op hoogte van uw kind. Zorg daarnaast voor kasten die ze makkelijk kunnen openen dankzij het tip-on sluitsysteem. Geen excuses meer!

Dressing

Het organiseren van de dressing is een hele kunst, waarbij alles in de details zit. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende hangruimte voor uw korte(re) en lange(re) kleren. Voorzie lades met compartimenten om te voorkomen dat alles door elkaar raakt. En heel belangrijk: voorzie een uittrekbaar legvlak zodat u op tijd uw kleren terug opplooit! Zo’n nette kast waarin alles zijn vast plekje heeft zal u vast en zeker wel aanmoedigen.

Benut alle ruimtes in huis!

Richt uw zolder in

U hebt het gevoel dat de muren op u afkomen tijdens deze periode? Waarom uw zolder dan niet inrichten? Ook al ligt de zolder onder het dak van uw woning, dan nog kan hier opbergruimte gecreëerd worden dankzij enkele slimme tips. Benut bijvoorbeeld de volledige ruimte onder het dak dankzij kasten met dubbele diepte.

Zou het trouwens niet mogelijk zijn om de zolder om te toveren tot een echte speelkamer? De kinderen kunnen hier spelen en zo veel lawaai maken als ze willen zonder dat ze storen terwijl u aan het werken bent. Door een extra leefruimte te creëren komen de andere kamers ook minder vol te staan. Een zolder kan enorm veel mogelijkheden scheppen en zelfs omgebouwd worden tot de grote slaapkamer waar u altijd al van droomde.

Gebruik de volledige woonkamer

Nog niet alle ruimte in uw woonkamer wordt ten volle benut? Misschien dat hoekje met die stoel waar u nooit op gaat zitten maar de jassen en andere zaken zich wel opstapelen? Dat is nu precies wat wij een ‘hotspot’ noemen!

Gebruik dit hoekje verstandig door er bijvoorbeeld een laag meubel of een gezellig zithoekje te installeren die een aanvulling vormen op uw TV-meubel. Om een kast te realiseren die functioneel en praktisch is, moet u goed weten wat u hierin gaat opbergen. Als u bijvoorbeeld uw glas- en vaatwerk wil wegzetten, kunt u kiezen voor een kast met glazen deuren om een echte bar te creëren. Of wilt u liever plaids of gezelschapsspelletjes opbergen? Kies dan voor kasten met grote lades.

Eén ding is zeker: u wint niet alleen aan ruimte maar ook aan tijd als u goed weet waar alles staat.

Gebruik de ruimte onder de trap

De ruimte onder de trap wordt vaak niet gebruikt terwijl ook deze opbergmogelijkheden schept. Alles hangt natuurlijk af van de plek waar deze ruimte zich bevindt. Is dat in de inkomhal? Gebruik deze dan als vestiaire. Of in de woonkamer? Richt deze dan in als bureau. In deze periode met verplicht thuiswerk is een aangenaam en praktisch bureau dan ook een echte must.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

In dit artikel las u handige tips voor meer rust in huis. Dit zal ongetwijfeld wat denk- en zoekwerk vragen, maar in ruil hiervoor krijgt u een opgeruimd huis waar iedereen blijer van wordt. Tijd voor actie!

Camber hecht als familiebedrijf veel belang aan de gezondheid van haar teams, klanten en hun familie.

Wij nemen dan ook de gepaste maatregelen om uw vragen te blijven beantwoorden. Aarzel dus niet om onze interieurarchitecten te contacteren via telefoon, mail, videogesprek of door online een offerte aan te vragen.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan
Lees ook
Bekijk alle artikelen