Achter de schermen bij ‘Ons huis/nieuw huis’ 

Witte tv kast op maat met open en gesloten compartimenten in woonkamer

Camber-interieurarchitecten en vastgoedexperte Kristien Viaene over de meest gestelde vragen rond kasten op maat

Een woning is iets wat alle Belgen bezighoudt, in elke fase van het leven: het is de plek waar je kan thuiskomen en ontspannen. Maar wat als die woning niet meer aanvoelt als een echte thuis? Die vraag mochten interieurarchitect Ken Creemers en vastgoedexperte Kristien Viaene de afgelopen weken al acht keer stellen. Ze hebben acht koppels uit de nood geholpen die twijfelden tussen verbouwen of verhuizen. En dat maakte het voor de kijkers zeer interessant. Want we hebben tijdens dit make-over programma alweer mee kunnen gluren over de schouders van potentiële kopers van een huis, en tegelijk is het ook herkenbaar en zet ons aan tot dromen. Want wat als we zélf ook eens zouden verbouwen? Of een nieuw huis kopen met minder of nét meer ruimte? Hoe zouden we de ruimtes inrichten? Gaan we voor praktisch en slim? En hoever zouden we dan willen verhuizen? Met dank aan de verschillende partners kon het programma heel wat kijkers bekoren, maar roept tegelijk ook wat vragen op. Hoe zijn ze aan de slag gegaan met het ontwerp van de maatkasten en misschien nog belangrijker: hoeveel kosten die maatkasten nu echt? Stijgt de waarde van de woningen of niet? Dat en nog veel meer kom je te weten in dit artikel.

Wandkast op maat met open en gesloten delen voor het tv programma Ons huis/ nieuw huis in Haren

Onder de deelnemende partners deed maatwerkspecialist Camber voor de allereerste keer mee aan zo’n (ver)bouwprogramma. Zulke programma’s weten ook perfect in te spelen op een aantal ‘behoeftes’ die we allemaal herkennen wanneer het over wonen gaat. ‘Wonen op maat’ is een hot topic geworden en dat merkt Camber ook op.

Interieurarchitect Evelyne bij Camber
Evelyne
Interieurarchitect

“De post-covid periode heeft ons leven goed door elkaar geschud. Zowel op familiaal, medisch en sociaal vlak. We werden met onze gezinsleden opgesloten in onze woning en spendeerden meer tijd dan ooit binnen: lesgeven, ontspannen en ook werken. We werken regelmatig van thuis uit en willen dat liefst op een vast plekje in huis. Daar waar het werk eerst gewoon spontaan aan de eettafel gebeurde, is dat nu veranderd.”

Bij Camber krijgen we bijvoorbeeld nog steeds veel vraag naar bureaus op maat. Dat kan met maatwerk zeer multifunctioneel opgelost worden in de leefruimte of in een aparte kamer.

Kristien Viaene is vastgoedexperte en experte bij Ons huis/ nieuw huis op VRT1
Kristien
Vastgoedexperte

“Bij het maken van het programma hebben we gemerkt dat de woningen van de koppels niet meer beantwoordden aan hun huidige wooneisen. De woningen werden een hele tijd geleden aangekocht en door de gewijzigde gezinssituatie bevalt de woning dan niet meer. Dan stelt zich inderdaad de vraag of een renovatie met een gegeven budget de oplossing kan bieden. In de meeste gevallen is gebleken dat men een renovatie verkoos boven het verhuizen naar een nieuwe woning.

Tijdens het programma merkten we op dat vele koppels het moeilijk hadden met een efficiënte inrichting van de ruimtes in hun huidige woning: de opbergproblematiek kwam steeds naar voor alsook een gebrek aan ruimte en rust. Het viel ook op dat verbouwen (en dus niet verhuizen) vooral belangrijk was voor de jonge gezinnen met kinderen. Het is uiteraard niet evident om het familiale leven drastisch te wijzigen. Kinderen behouden graag hun school, vriendjes in de buurt, hobby’s…. Dat heeft voor een aantal families sterk meegespeeld in het beslissingsproces. Verder is het ook normaal dat men emotioneel verbonden is met een woning. Dat werd heel duidelijk wanneer de koppels hun huis ontdekten na de renovatie. Veel gelukkige gezichtjes en veel emotie. Wat het uiteraard niet makkelijk maakte voor mij want op dat moment is er niet veel ruimte en tijd voor een rationele beslissing.”

  • laag tvmeubel en zithoek in leefruimte op maat
  • vestiairekast met witte en eiken structuur in hall met deuren

Dat werd in het programma ook duidelijk. Meer dan de helft koos voor een bureau op maat. De woningen werden volledig ondersteboven gehaald en door een praktische inrichting kon één ruimte voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de case in Affligem bij Nele en Dries, waar een bureau met een livingkast wordt gecombineerd zodat het koppel geen log apart bureau moet kopen, maar dat het discreet opgaat in het interieur.

De dressing blijft ook heel populair. Denk aan de aflevering in Berchem waar de slaapkamer volledig werd omgetoverd tot een gesloten dressing op maat.

Interieurarchitect Evelyne bij Camber
Evelyne
Interieurarchitect

“Dat doet mensen dromen hé, niet alleen over zo’n droomdressing op maat, maar over alle mogelijkheden en oplossingen die zo’n maatkast biedt. De inkomhal is bijvoorbeeld ook vaak de zone in een woning die mensen het liefst willen aanpakken. Een plekje voor de schoenen, jassen, boekentassen, … is heel erg gewenst”.

Dankzij maatwerk heeft Ken samen met de Camber-interieurarchitecten alle nodige ruimtes in huis praktisch en slim kunnen inrichten én tegelijk zo veel mogelijk ruimte kunnen besparen.”

De meest gestelde vragen rond kasten op maat in ‘Ons huis/nieuw huis’

Wanneer is een kast een echte ‘maat’kast?

“Een kast op maat is een kast die past in de woning en die op maat gemaakt is van de ruimte. Maar bij Camber gaan we nog een stap verder. Een Camber-maatkast past niet alleen in de woning, maar is vooral op maat van de (opberg)behoeftes en de levensstijl. Samen met Ken hebben we veel meer gedaan dan alleen de ruimte bekijken en analyseren”, vertelt interieurarchitecte Evelyne. Bij elk koppel hebben we eerst de opbergbehoeftes ontrafeld door op zoek te gaan naar het antwoord op vragen zoals: waar hebben ze nood aan, wat moet er in die specifieke kast opgeborgen worden, hoe bergen ze momenteel op en passen hun spullen terug in de nieuwe kast…? “Wij werken bijvoorbeeld ook niet met modules, maar vele denken van wel. Ze verwachten dat die modules in die vrachtwagen staan. Totdat ze de Camber-vrachtwagen, gevuld met platen, panelen en accessoires, zien. Soms werden er meer dan 100 stuks geleverd.”
camber interieurarchitecte Naomi
Naomi
Interieurarchitecte

Zijn kasten op maat eerder voor een groot of een klein huis?

“Bij de kleinere woningen in ‘Ons huis/nieuw huis’ was het belangrijk dat we slim omgingen met de beschikbare ruimte, daarbij zorgen we dat we het ruimtegevoel niet verliezen en dat we zoveel mogelijk functies kunnen onderbrengen in één ruimte. Bij een grotere woning zijn er voldoende ruimtes die elk hun functie hebben, maar ook hier is het belangrijk dat elk item z’n opbergplekje heeft in een esthetisch mooi afgewerkte inbouwkast. In elke woning wordt elk hoekje en kiertje benut zodat er nergens stof kan tussen kruipen. Je moet dus minder opruimen én minder poetsen! We houden niet enkel rekening met de grootte van de ruimtes, maar ook met de mankementen van de woning. Sommige muren en vloeren in de woningen, of het nu gaat om een nieuwe of een oudere woning, waren ook niet altijd waterpas. Holle of bolle muren, of zelfs in een S-vorm, het bestaat allemaal. Gelukkig houden onze interieurarchitecten hier rekening mee en werken ze op maat van de ruimte, tot op de millimeter. Zo kunnen we de volledige ruimte benutten.”

Hoeveel kost zo’n kast op maat?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De prijs voor de kasten op maat hangt af van verschillende factoren, zie onder. Om je toch een idee te geven van een mogelijke kostprijs zullen we twee veelvoorkomende projecten nemen: de dressing en een tv-meubel in de woonkamer.
  1. De ruimte: komt de kast in een kamer met of zonder schuin dak? Dat bepaalt de moeilijkheidsgraad van de ruimte en dus de tijd die de meubelplaatser nodig heeft voor de plaatsing.
  2. Het materiaal: kies je voor melamine, MDF of fineer?
  3. Aantal m² panelen: zijn er slechts twee deuren nodig of bestaat je kast uit 8 deuren en meerdere lades?
  4. Accessoires: kies je voor verschillende accessoires zoals een spiegel, glazen legvlakken of ledverlichting? Dan heeft dat een invloed op de prijs.

Een dressing op maat

Voor een gemiddelde dressing met gesloten kasten van vloer tot plafond met een hoogte van 250 cm en diepte van 60 cm, moet je rekenen op 1600 à 1700 euro per lopende meter. Voor een dressing op maat van 4 meter betaal je dus ongeveer 6400-6800 euro.

Een salonkast op maat

Voor een tv-meubel op maat, waar je elektronica en boeken in kan opbergen, betaal je 1300 à 1800 euro per lopende meter, afhankelijk van het materiaal, de indeling en accessoires. Gemiddeld kan je per lopende meter aan kast een prijs van ongeveer 1500 euro verwachten. Bij Camber omvatten deze prijzen het ontwerp van een interieurarchitect, de levering, de plaatsing door onze eigen meubelplaatsers en 10 jaar garantie.
Buffetkast op maat in de woonkamer voor het tv programma Ons huis/ nieuw huis in Riemst

De maatkasten van Camber in het programma deden de waarde van elke woning stijgen

Als je je woning ooit verkoopt, krijg je er dan meer voor als er maatkasten zijn? Het antwoord op deze vraag is simpel: Ja! Als het maatwerk kwalitatief, doordacht en goed geplaatst is, dan kan je ervan uitgaan dat het een meerwaarde is. Voor luxevastgoed is het vaak zelfs een vereiste dat er bijvoorbeeld een dressing én een bibliotheek op maat aanwezig zijn. Maar ook in kleinere huizen of appartementen kan maatwerk er net voor zorgen dat de woning efficiënter kan worden gebruikt en ruimer oogt. Maatkasten zijn daarnaast een investering in je algemeen welzijn. Een maatkast brengt rust in je woning en je leven. Je kan er alles netjes in opbergen, je woning ziet er strak en opgeruimd uit wat zorgt voor rust in je hoofd. Bovendien houd je extra tijd over voor je gezin en vrienden omdat je niet meer druk bezig bent met opruimen! Het is dus een investering in je levenskwaliteit op lange termijn, vertelt interieurarchitecte Naomi.

Kristien Viaene is vastgoedexperte en experte bij Ons huis/ nieuw huis op VRT1
Kristien
Vastgoedexperte

“We merken inderdaad dat het gebruik van maatkasten in een woning een meerwaarde betekent.”

Een veel voorkomende vraag bij de dames in het programma was de dressing. Ze droomden van een leuke, liefst aparte ruimte om kledij en schoenen op te bergen. Meteen een plekje om even alleen te zijn en tot rust te komen tussen de eigen spulletjes. Het was trouwens opmerkelijk hoeveel koppels het programma benut hebben om een grote opruimactie te doen en afscheid te nemen van onnodige spullen. Om nadien terug van start te kunnen gaan met opgeruimde kasten. In kleine woningen is het gebruik van maatkasten een oplossing om hoekjes en kantjes efficiënt te gebruiken, ik denk dan aan de verbouwing van Pulderbos en ook aan Heist op den Berg. Veel kinderen in huis, veel spullen en een beperkte ruimte. Een andere veel voorkomende vraag was een leuke werkplek te creëren in de woning, een bureau met opbergruimte erbij en eventueel aangevuld met een bibliotheek. In Haren wenste Kurt een rustige werkplek, ver van de drukte van de kids in huis. De Camber interieurarchitecte kwam samen met Ken met een leuk ontwerp waarbij een dubbel bureau werd gecreëerd afgescheiden door een “room divider”. Op die manier is het een multifunctionele bureauruimte geworden met twee afzonderlijke bureaus. De room divider zorgt enerzijds voor extra opbergruimte en anderzijds maakt het de ruimte luchtiger.

Kristien Viaene is vastgoedexperte en experte bij Ons huis/ nieuw huis op VRT1
Kristien
Vastgoedexperte

“Gezien ik wist dat Camber samen met Ken voor zo’n leuke opbergoplossing zou zorgen, ging ik ook op zoek naar nieuwe woningen die deze woonwensen zouden kunnen vervullen. Dit bleek echter een moeilijke opdracht…. hoewel we ook een aantal leuke dressings hebben gezien en inventieve verborgen opbergplekjes hebben ontdekt.”

  • inloopdressing op maat met witte deuren en houtstructuur aan slaapkamer
  • tv-meubel gesloten
Kast op maat in slaapkamer van tienerzoon van Ons huis/ nieuw huis in Affligem